Jump to content

Február végéig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport minősítésre

2023. 02. 27. 09:56

Február 28-ig regisztrálhatnak a normál üzleti évben működő vállalkozások projektcsoport-minősítésre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) - hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a hivatal.

A minősítést azoknak a nagyvállaltoknak érdemes igénybe venniük, amelyek egy adott időszakban több kutatás-fejlesztési (K+F) projektet valósítanak meg, és szeretnék, hogy tevékenységük igazoltan megfeleljen a K+F fogalmának. A négyszakaszos eljárásban így nem szükséges a teljes tevékenységet bemutatni, a vizsgálat során kizárólag a projektek csoportokba rendezése és az SZTNH által kiválasztott, körülbelül 20 százaléknyi projekt bemutatása jelenti a minősítés alapját - ismertette az SZTNH.

A projektcsoport-minősítés előnye, hogy ezáltal a vállalkozások akár az adminisztráció 80 százalékát is megspórolhatják a projektek egyenként történő vizsgálatához képest. Az eljárás végén kiadott határozat pedig felhasználható az adókedvezmények igénybevételénél, de egyes K+F pályázati források esetén is, ezzel csökken az esetleges visszafizetési kötelezettség kockázata.

Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgoznak. Az ilyen jellegű kutatómunkát teszi még hatékonyabbá, ha a vállalkozások a projektekre akár már a munka megkezdése előtt K+F minősítést kérnek, ezzel ugyanis nem csak adókedvezményhez juthatnak, de pályázati forrást is könnyebben szerezhetnek, és a jövőben is lesznek olyan kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos pályázati kiírások, amelyekben kötelező lesz egy ilyen minősítés megszerzése.

A minősítés tízmilliós plusz bevételt is jelenthet, mégis még mindig sok olyan vállalkozás van Magyarországon, amely nem is tudja, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat - ezzel pedig jelentős kedvezményektől esik el. Emiatt érdemes felkeresni az SZTNH-t, ahol előzetes konzultáció keretében is érdeklődhetnek a cégek arról, tevékenységük kutatás-fejlesztésnek minősül-e - javasolta a hivatal.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)