Jump to content

Újabb havi rekordokat hozott az elektromos autózásban a vállalati pályázat

2024. 04. 10. 16:19

Csúcsot döntött február után márciusban is a zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek száma Magyarországon. A látványos élénkülés összefügg a céges e-autó beszerzéseket támogató program február eleji elindításával - közölte az Energiaügyi Minisztérium hétfőn a Facebook oldalán.

A közlemény szerint a világoszöld hatósági jelzéssel felszerelt teljes állomány csaknem háromezerrel gyarapodott márciusban. A 2920 darabos bővülés jelentősen felülmúlja az idén februárban regisztrált előző, 2594 darabos csúcsot. Hasonlóképpen példátlan mértékű volt a márciusi növekedés a tisztán elektromos kategóriában, első alkalommal lépve át a havi kétezres szintet. A 2108 újonnan munkába állt gépkocsi a megelőző hónap 1704 darabos rekordjához mérten is hatalmas előrelépés.

Kiemelték, hogy a Belügyminisztérium hétfői adatközlése szerint zöld rendszámos járműből 93 ezernél, tisztán elektromosból 53 ezernél több fut már az országban. A komplett zöld flotta ezzel 2020 elejéhez képest több mint ötszörösére, a leginkább környezetbarát járműpark pedig majdnem a hétszeresére nőtt. A kizárólag elektromos hajtású személyautók száma a múlt hónapban haladta meg az 50 ezret.

"Közös jövőnk a zöldenergia". A kormány a tiszta energiatermelés mellett több programmal ösztönzi a tárolást is összesen 200 milliárd forint értékben. A vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. A 30 milliárd forintos keretösszegű program egy jármű beszerzésének költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forintot vállalhat át a nemzeti helyreállítási terv REPowerEU-fejezete terhére - emlékeztet a minisztérium.

Ismertették: hétfő reggelig már csaknem 3000 elektromos gépjármű megvásárlásához igényeltek összesen 11,3 milliárd forint támogatást a cégek, több mint 2200 személyautóra és közel 700 kisteherautóra. Márka szerinti bontásban a BYD, a Tesla és a Volvo gyártmányai a legnépszerűbbek.

Hozzátették: márciusban megszülettek az első körös támogatói döntések is, a 191 sikeresen pályázó vállalkozás 171 személygépkocsival és 47 kisteherautóval erősítheti meg, teheti környezetbarátabbá járműparkját. Előkészületben van és a közeljövőben megjelenhet a flottaszolgáltatóknak szóló célzott hitelprogram.

A kormány április közepéig számít az emberek véleményére a zöldenergia konzultáción. A 13 kérdés között az elektromobilitás térnyerésének további támogatásával és a kapcsolódó iparfejlesztésekkel összefüggő felvetések is szerepelnek az online kérdőíven - olvasható az EM közösségi oldalán.

A poszt hozzászólásában szerepel a zoldenergia.kormany.hu oldal megnevezése.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)