Jump to content

Befektetőre van szükséged? Így próbálkozz!

2014. 01. 14. 14:23

Van egy jó ötleted, de nincs megfelelő tőkéd, hogy üzletet csinálj belőle? Akkor külső befektetőre lesz szükséged. Ám a pénzemberek meggyőzése nem is annyira egyszerű feladat – ehhez adunk néhány tippet! A tőkebefektetők egy része ugyan hisz az igazán elkötelezett emberek lelkesedésében, de egyáltalán nem ez a jellemző. Ezért ha egy befektetőt szeretnél meggyőzni az ötleted előnyeiről, nem elegendő a víziódat megosztani vele, alá kell tudnod támasztani, hogy ő, aki a pénzt teszi a vállalkozásba, milyen módon jár majd jól. A befektetők jelentős része azt igyekszik majd felderíteni a beindításra váró üzleted kapcsán, hogy milyen buktatók várhatóak a projekt elindulása után.

Nem csak érzelmi elköteleződés kell!
Hiszel az ötleted sikerességében? Jó. Hajlandó vagy a meglévő tőkédet beletenni az üzleted megvalósításába? Ha utóbbi kérdésre nem a válaszod, akkor a lehető legnagyobb hibát követed el egy befektető szemében. Hogyan várnád el egy vadidegentől, hogy pénzzel szálljon be az ötleted megvalósításába, ha azt látja, hogy még te magad sem hiszel benne eléggé? Nem elég, ha érzelmileg köteleződsz el a projekt mellett, valamekkora anyagi kockázatot mindenképpen vállalnod kell.

Buktatók, buktatók mindenütt...
Mivel a befektetők mindent megtesznek majd a buktatók feltárására, neked válaszokkal kell tudnod szolgálni a leginkább kötekedő kérdésekre is. Persze előkerülhetnek olyan problémák, amikre te nem gondoltál előre, a fontos azonban az, hogy tudj megoldást kínálni, hogy ezzel is csökkentsd az üzlet kockázatosságát, és vonzóbbá tehesd azt a befektetők számára.

Kit tudtál eddig megnyerni az ügyednek?
A legegyszerűbb, ha barátaid, vagy rokonaid tudnak segíteni neked az üzlet beindításában, de hidd el, már az is nagy segítség a részükről, ha csak jelképes tőkével tudnak támogatni. Ha ezt fel tudod mutatni a valódi tőkebefektetőknek, akkor ők azt látják majd, hogy a környezeted is hisz az ötletedben annyira, hogy hajlandóak ezért anyagi rizikót is vállalni. Ha megpróbálsz a pénzemberek fejével gondolkodni, könnyen beláthatod, hogy jóval könnyebb úgy beállni egy üzlet mögé, ha már előtte mások is hajlandóak voltak pénzt belefektetni.

Fotó: freedigitalphotos.net