Jump to content

Elemzők szerint tovább csökken az alapkamat

2015. 01. 27. 13:08

Londoni pénzügyi elemzők csaknem konszenzusos előrejelzése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei első félévben, sőt várhatóan már az első negyedévben ismét csökkenti alapkamatát. Egyes elemzői vélemények szerint azt sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy a monetáris tanács már a keddi - idei első - kamatdöntő ülésen kamatcsökkentésről dönt.

Ezt a lehetőséget a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai vetették fel prognózisukban. Szerintük "számottevő, nem elhanyagolható" a valószínűsége egy 0,10-0,20 százalékpontos kamatcsökkentésnek, tekintettel a meredeken lefelé tartó inflációs pályára, és arra, hogy a forint gyorsan erősödött az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusának bejelentése után.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy alapeseti várakozásuk szerint a monetáris tanács kedden még változatlanul hagyja a 2,10 százalékos alapkamatot, és fokozatosan, az idei első fél év során hajt végre összesen 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést.

A Goldman Sachs elemzői szerint várhatóan az utóbbi időszak devizapiaci volatilitása állja útját az azonnali kamatcsökkentésnek, és az, hogy a forint erősödése egyelőre rövid ideig tartott. Mindemellett az is mérsékelheti a kamatcsökkentési készséget, hogy a Magyarországot érő, lefelé ható inflációs sokkok jórészt külső eredetűek - vélekedtek a ház szakértői. A GS közgazdászai szerint azonban kezdenek összeállni a további monetáris enyhítés feltételei; ezek egyik fő eleme az, hogy az inflációs kilátásokat terhelő, lefelé mutató kockázatok is erősödnek.

A Goldman Sachs elemzői azzal számolnak, hogy az éves összevetésű infláció júliusig negatív marad. A cég várakozása szerint a teljes kosárra számolt inflációs ütem a bázishatások miatt 2015 végére 2 százalékig, 2016 elején pedig az MNB 3 százalékos céljáig gyorsulhat vissza, a maginfláció azonban valószínűleg az idén és jövőre is nyomott lesz.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői februárra vagy márciusra jósolják az MNB újabb kamatcsökkentési ciklusának kezdetét, és szintén összesen 0,50 százalékpontos enyhítéssel számolnak. Véleményük szerint az MNB alábecsüli a céltól elmaradó infláció időszakának várható hosszát. A ház egészen szeptemberig tartó deflációt vár Magyarországon, és előrejelzése szerint az éves infláció 2016-ban sem éri el az MNB 3 százalékos célját.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői a keddi kamatdöntő ülés előtti prognózisukban "hozzávetőleg 50 százalékosra" becsülték annak az esélyét, hogy az MNB az idei első fél évben 0,30-0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI