Jump to content

Kevesebb az üres iroda Budapesten

2015. 04. 10. 19:38

Az idei első negyedévben a budapesti irodák üresedési rátája - az üresen álló irodák aránya - 2,8 százalékponttal, 15,7 százalékra csökkent a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva és 0,5 százalékponttal kevesebb, mint az előző negyedévben volt, közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

A legkevesebb üres iroda továbbra is Dél-Budán van, ahol 10,2 százalék áll üresen, míg a Váci úton a legnagyobb a kínálat, itt 18,7 százalék áll üresen.

Jelenleg Budapesten a modern - A és B kategóriás - irodaállomány 3 millió 230 ezer négyzetmétert tesz ki.
Az első negyedévben a kereslet 64 010 négyzetméter volt, amely ugyan fele az előző negyedéves szintnek, de csupán 5 százalékkal marad el az 5 éves átlagától.

A kereslet megoszlásában első helyen áll az új bérbeadás 43 százalékkal, a szerződéshosszabbítások aránya 31 százalék. A bérbeadás 19 százalékkal bővült az első negyedévben.

Az első három hónapban rögzített 165 tranzakció átlagos mérete 388 négyzetméter volt, amely azonos a tavalyi első negyedéves átlaggal, de kevesebb, mint az elmúlt 5 évben regisztrált - 488 négyzetméteres - első negyedéves átlagérték.

A BIEF tagjai a következő ingatlan tanácsadó cégek: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, a DTZ, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI