Jump to content

Nem szeretjük jobban a vasárnapi zárvatartást

2015. 05. 07. 13:55

Tízből hatan azt szeretnék, hogy a boltok vasárnap is nyitva legyenek – derült ki a Tárki reprezentatív kutatásából. Az 1000 fő megkérdezésével készült, közösségi finanszírozásból elkészült kutatás szerint 59,2 százalék el akarja törölni a zárva tartást.

A megkérdezettek 39,4 százaléka nem szeretné, ha újra nyitva lenének az üzletek, a többi megkérdezett pedig nem tudott választ adni.

A Medián korábbi felmérése szerint a válaszadók 62 százaléka ellenzi a vasárnapi zárvatartást. Az intézkedés támogatói csupán egy társadalmi csoportban kerültek többségbe: a nyolc általánost nem végzettek körében. Még a Fidesz szimpatizánsai közt is csak 48 százalékos volt a támogatottság.

Az Ipsos felmérése szerint a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Egynegyedük érzi úgy, hogy az új törvény jelentősen megnehezíti az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek beszerzését, s ez az arány érzékelhetően magasabb, 32 százalék az aktív keresők körében. A válaszadók csak kevesebb, mint fele nyilatkozott úgy, hogy a törvény semmilyen nehézséget nem jelent majd bevásárlásainak megszervezésében. Az üzletek vasárnapi zárva tartásának következményeként 8 százalék gondolja úgy, hogy a törvény bevezetése után teljesen át kell szerveznie a hétvégéit. Bár ez csekély aránynak tűnik, valójában körülbelül 600 ezer embert érint.

A kormányt eddig nem hatották meg az ellenérvek, a legújabb változtatásokkal már a budapesti belvárosra - pontosabban a világörökségi területekre - is kiterjesztették a zárvatartást, igaz, annyi engedményt tettek, hogy hétköznap már hajnal fél öttől lehet nyitni reggel hat helyett. A balatoni városok polgármesterei is félnek a bevételkieséstől, ám a tegnapelőtti parlamenti ülésen Tállai András államtitkár világossá tette: nem engednek a szigorból.

Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos