Jump to content

Bővült az export és az import is

2015. 06. 08. 10:04

Az áprilisi export euróban számított értéke 8,9, az importé 9,3%-kal haladta meg a tavalyit, a külkereskedelmi mérleg aktívuma így 20 millió euróval emelkedett. A minisztérium szerint ebben az autógyárak fokozott termelése és az agrárium ünnepi forgalomnövekedése játszotta a legnagyobb szerepet. Az év első négy hónapjában is hasonló növekedést mért a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők szerint a gyenge euró, az alacsony olajár és a mennyiségi enyhítés együttesen szolgálja a növekedést.

Áprilisban a kivitel értéke 7,7 milliárd eurót (2305 milliárd forintot), a behozatalé 7,1 milliárd eurót (2145 milliárd forintot) tett ki. Az export euróban számított értéke 8,9, az importé 9,3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 534 millió euró (160 milliárd forint) volt. A kivitel 78, a behozatal 76%-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az első négy hónapban a kivitel értéke 30,0 milliárd euró (9201 milliárd forint), a behozatalé 26,9 milliárd euró (8273 milliárd forint) volt. Az export euróértéke 8,0, az importé 6,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 552 millió euróval meghaladta az egy évvel korábban mértet.

Az év első négy hónapjában 3 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet, így a kedvező külkereskedelmi folyamatok áprilisban is folytatódtak - mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A kedvező tendencia folytatódásában jelentős szerepet játszott, hogy az Audi és a Mercedes is beindította magyarországi üzemeiben a harmadik műszakot - mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette, hogy a német külkereskedelmi adatok szintén kedvezőek, és Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere az unió, ezen belül pedig a német gazdaság.

Rámutatott: a feldolgozóipar mellett az agrárium is kivette részét az idei első négy havi magyar külkereskedelmi adatok alakulásából. Példaként említette a bárányexportot a húsvéti ünnepekhez kapcsolódva.

Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnerei az unió országai mellett, az Amerikai Egyesült Államok, és Oroszország, amelyek meghatározó vevői a magyar áruknak. . Az Oroszországba irányuló magyar kivitel ugyanakkor csökkent az elmúlt időszakban, elsősorban a gyógyszeripari értékesítés visszaesése miatt - jelezte.

A déli nyitás hatása még nem érzékelhető a magyar külkereskedelmi mérlegben. A keleti nyitásnak ugyanakkor már mutatkoznak az eső eredményei. Ez az egyiptomi elnök múlt heti magyarországi látogatása során is tapasztalható volt, amit az aláír egyezmények és megállapodások is mutatnak - mondta Marczinkó Zoltán István.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos