Jump to content

Átrendeződés várható a vállalati bankszámlák piacán

2015. 06. 11. 09:32

Átrendeződés várható a vállalati bankszámlák piacán, ugyanis az MKB Bank és a Budapest Bank állami kézbe kerülése és várható összeolvadása következtében a két pénzintézet által kezelt összesen több mint 113 ezer vállalati bankszámla összpontosul majd egy intézményben - közölte a Bisnode Magyarország Kft.

A közlemény kiemelte, hogy a jelenlegi vállalati bankszámla piacon a 10 legtöbb vállalati bankszámlát vezető bank rendelkezik az összes vállalati bankszámla mintegy 80 százalékával, míg a maradék 20 százalékon nagyságrendileg 200 pénzintézet osztozik.

A Bisnode felmérése szerint a vállalati bankszámlavezető pénzintézetek top 10-es listáján az OTP áll az első helyen az összes vállalati bankszámlából való 16,52 százalékos részesedésével, 5. helyen a Budapest Bank 8,6 százalékkal és a Citibank a 10. helyen az általa birtokolt 1,59 százalékkal. A közlemény úgy fogalmazott: Magyarországon az OTP Bank vezeti a legtöbb vállalati bankszámlát, a felmérés azonban arra is rámutatott, hogy bár most az OTP piacvezető szerepet tölt be, az MKB és a Budapest Bank összeolvadása után egy hasonlóan erős pénzintézet jöhet létre.

A Bisnode felmérése kiemelte, hogy a 2014. június 1. és 2015. június 1. közötti időszakban az OTP több mint 6 százalékos, illetve a Raiffeisen 5,5 százalékos vállalati számlaszám növekedését a K&H követte 1 százalék körüli növekedéssel, míg a többi nagybank esetében már kisebb-nagyobb mértékű vállalati számlaszám-csökkenésről beszélhetünk.

A közlemény kitért a Bisnode minősítésére is, amely előrejelzi, hogy milyen valószínűséggel kerül egy adott cég az elkövetkező 12 hónap során csőd- vagy felszámolási eljárás alá, azaz a fizetésképtelenné válik. A bankok vállalati portfólióját vizsgálva ez alapján megállapítható, hogy mely bankoknál kötnek szerződést a kevésbé kockázatos, valamint a kockázatosabb vállalatok. A felmérés szerint a Bisnode minősítés arról szolgáltat információt a bankok számára, hogy mely ügyfelükre érdemes jobban odafigyelni, illetve melyeknél helyezhet ki a pénzintézet alacsonyabb kockázattal hitelt.

A közlemény szerint a 10 legnagyobb vállalati ügyfélkörrel rendelkező pénzintézet kockázatosságának vizsgálata azt mutatja, hogy a K&H rendelkezik a legkisebb kockázatú ügyfélkörrel, a MagNet Bank pedig a legnagyobbal.
A 10 legtöbb vállalati bankszámlát kezelő pénzintézetnél számlát vezető cégek kockázatosságának vizsgálata azonban már azt mutatta, hogy a Citibank ügyfélköre mondható a legkisebb kockázatúnak, míg a Sberbanké a legnagyobbnak - derült ki a felmérésből.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos