Jump to content

Külföldi befektetőhöz nemzetközi beszámoló kell

2015. 06. 19. 20:11

Két szempont miatt is megérheti a kis- és középvállalkozásoknak megtanulni a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS-ek) elkészítését. Egyrészt az egységes formátum a külföldieknek is könnyen értelmezhető, így jobb eséllyel találni nemzetközi befektetőt, másrészt így megspórolható a helyi számviteli szabályok szerinti beszámoló költsége. A Deloitte szakemberei ezért most összegyűjtötték az IFRS-sel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A kormány egy héttel ezelőtt hagyta jóvá az IFRS-ek magyarországi bevezetésének ütemtervét. A vállalatok versenyképességének fenntartásához jelentősen hozzájárul, ha beszámolójukat nemzetközi standardok szerint készítik el, hiszen emiatt vonzóbbak lehetnek a külföldi befektetők számára, akik a befektetetési döntéseikhez nemzetközileg is összehasonlítható és transzparens adatokat igényelnek, hogy ezzel hatékonyabban kiküszöbölve a befektetésben rejlő potenciális üzleti kockázatokat.

Bodor Kornél, a Deloitte könyvvizsgálati részlegének partnere elmondta: „A változások jelentősen érintik az üzleti folyamatok széles körét. Minden vállalatnak, mely az IFRS bevezetése előtt áll, érdemes minél előbb megkezdenie a felkészülést, mert így tervezhetőbbé és jobban ütemezhetővé válhatnak a bevezetéssel járó feladatok, fontosabb lépések és költségek, úgy, mint az IT-fejlesztésekhez szükséges pénzügyi ráfordítások és a képzésekkel járó HR-kiadások. Az IFRS sikeres bevezetésének egyik legfontosabb feltétele, hogy magyar nyelven is elérhető legyen a teljes IFRS-szakirodalom. Ehhez a Deloitte úgy járul hozzá, hogy 2012 óta magyar nyelvű IFRS kiadványokat készít, és a társaság honlapján ingyenesen hozzáférhetővé teszi azokat" – mondta a szakember.

Az IFRS alkalmazásának bevezetése egyes iparágakban teljesen kiváltja a helyi számviteli elvek szerinti beszámolást. A nemzetközi csoporthoz tartozó vállalatok számára az IFRS bevezetése jelentős költségmegtakarítással járhat, ami legfőképpen a szervezetekre nehezedő adminisztratív terhek csökkenésében mutatkozik meg. A jelentős adminisztráció-csökkenés abból származik, hogy ezen vállalatok a jövőben sok esetben megspórolhatják a kétféle pénzügyi kimutatás-csomag elkészítésével járó többletmunkát, hiszen elegendő lesz az IFRS szerint bemutatniuk az eredményeiket.

A pénzintézetek esetében a közös európai felügyelet miatt különösen fontos az IFRS alkalmazása. A bankok többsége már most IFRS szerint jelent, amely komoly többletmunkát jelent a korábbi és jelenlegi, magyar számvitelen alapuló felügyeleti jelentésszolgálathoz képest, amely kettős jelentésszolgálat az IFRS bevezetéssel egyszerűsödik. A szektor többi szereplője és a nemzetközi cégek számára is előnyös a nemzetközi standardok alkalmazása, hiszen az érintett külföldi cégcsoporthoz tartozó, ezáltal IFRS jelentésszolgálatra csoportszinten kötelezett szervezetek így egy komplett (magyar nyelvű) tranzakció-szintű nyilvántartás elkészítésének az adminisztratív terhei alól mentesülhetnek.

Sikerescég.hu/Profit7.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos