Jump to content

A Balatonon sem lehet nyitva tartani vasárnap

2015. 06. 22. 20:21

Nem ad felmentést a nyári főszezonban sem a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni régióban a gazdasági tárca - derült ki Varga Mihály gazdasági miniszternek a Balatoni Szövetség küldött leveléből. Természetesen ez a szigor érvényes a többi kiemelt üdülőhelyre és a világörökségi területekre is.

Viharos gyorsasággal alakulnak át a hazai nyaralók vásárlási szokásai - erről Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke számolt be. Az országos trendekhez hasonlóan a nyaralók jelentős része a szuper- és hipermarketekben bevásárol a hétvégére, attól tartva, hogy például vasárnap nem lesz hol beszerezni a hiányzó élelmiszereket - említette Balassa Balázs. Becslések szerint egyébként a Balaton parti településeken a boltok alig 2 százaléka tart nyitva vasárnap. Nem sokkal térhet el ettől a többi üdülőhely ellátottsága sem.

A szövetség elnöke hangsúlyozta, a vasár- és ünnepnapi felmentés a szakmai végzettség kötelezettsége alól a tulajdonos és segítő családtagjai számára - amellyel ezen az hét végén élhettek először a vasárnap is nyitva tartó vállalkozások -, csak kevés kereskedőnek jelent segítséget. Az igazi gond az, hogy a hét utolsó napján nem foglalkoztathatnak alkalmazottat az üzletben. Sok kereskedőnek két-három boltja, illetve a törvényben megengedett legföljebb 200 négyzetméter alapterületű üzlete van. A kisvállalkozók többségének nincs annyi egyenesági, közeli rokona, hogy vasárnap kinyithasson.

A Balatoni Szövetség azt kérte a gazdasági tárcától, legalább a főszezon ideje alatt dolgozhassanak a boltokban alkalmazottak is. Varga Mihály válaszában közölte, sem ezekkel a településekkel, sem a térségekkel nem kívánnak kivételt tenni.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára ennek kapcsán úgy fogalmazott, a kereskedők és alkalmazottaik is megosztottak a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. A vásárlók zöme viszont egyértelműen ellenzi a hét utolsó napján az üzletek kötelező bezárását. A szakember óvott az elhamarkodott következtetésektől, ma még nem lehet pontosan felmérni sem a törvénynek a forgalomra, illetve a foglalkoztatásra kifejtett hatását. Az azonban már megfigyelhető, hogy a részmunkaidős munkavállalók száma csökkent a kiskereskedelemben.

Sikerescég.hu/Népszava

Fotó: FreeDigitalPhotos