Jump to content

Lassul a forgalom növekedése

2015. 07. 06. 19:55

A vasárnapi zárva tartás hatása már halványan megjelenhetett a májusi kiskereskedelmi forgalomban, miközben az online pénztárgépek és a kínai piacok bezárásának fehéredési hatása felfelé húzza az adatokat. Az élelmiszer- és az üzemanyag-kiskereskedelem tavaly augusztus óta nem látott mélypontra került.

Májusban folytatódott a lakossági fogyasztás bővülése és a gazdaság fehéredése a KSH kiskereskedelmi adatai szerint. A forgalom 4,2 százalékkal bővült, naptárhatástól megtisztítva pedig 5,2 százalékos növekedést láthattunk. A kiigazított bővülés üteme a márciusi és az áprilisi szinthez hasonló, a nyers adatok alapján azonban a március közepétől életbe lépett vasárnapi zárva tartást követően lassulás látszik.

Az élelmiszer-kiskereskedelem a tavalyi utolsó és az idei első negyedévben 3–6 százalék között növekedett, áprilisban azonban már csak 1,6, májusban pedig előzetes adatok alapján ennél is lassabban, 1,1 százalékkal bővült asz élelmiszerfogyasztás. Ezzel szemben a nem élelmiszer kiskereskedelem továbbra is dinamikusan, közel 10 százalékkal növekszik, ami jól illeszkedik a korábbi trendekbe. Az üzemanyag azonban már nem fogy annyira: májusban 5,6 százalékkal több benzint vettek az emberek, mint egy évvel korábban, ez azonban érdemi lassulás a korábbi 10 százalék körüli szinthez képest. Az MNB egyik tanulmánya szerint az üzemanyag-fogyasztás növekedése mögött részben az üzleti vásárlások állnak. Gilyán Csaba, a KSH osztályvezetője a Világgazdaságnak azonban hangsúlyozta: ezt a hatást a KSH igyekszik kiszűrni.

A forgalmi adatok alapján összességében még viszonylag dinamikusan nőhet a lakossági fogyasztás, a kép azonban sokkal árnyaltabb ennél. A forgalom növekedésének jó részét az adja, hogy az online pénztárgépek hatása miatt nagymértékben fehéredik a gazdaság. Az MNB elemzése is rámutatott: a kiskereskedelmi forgalom sokkal gyorsabban nő, mint a lakossági fogyasztás, a pontos képet pedig ez utóbbi adja. Vagyis az például közel sem biztos, hogy májusban több élelmiszert vásároltunk: az 1,1 százalékos pénztárgéphatással együtt mért növekedés tavaly augusztus óta a legrosszabb adat. Az üzemanyag-forgalom bővülési üteme is tavaly nyár óta a legalacsonyabb, itt a nagy zuhanás után lassan korrigáló árak miatt lassulhatott a növekedés üteme.

Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos