Jump to content

4,4 milliárddal tartozik a legnagyobb adós cég

2015. 08. 03. 18:56

Idén a második negyedévben 60 milliárd forinttal tartoztak a NAV-nak a nagy adótartozók. A cégek közül a Pnost Trade Kft.-n 4,4 milliárdot, míg a magánszemély Szabó Lászlón 1,6 milliárdot hajtana be az adóhatóság.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részletes adóslistáját, amelyen névvel, címmel, adószámmal és a tartozás összegével sorolják fel a jelentős tartozást felhalmozó adózókat. A 138 gazdasági szervezet és magánszemély nevét tartalmazó lista a 2015. második negyedéves, június 30-ai állapotot mutatja.

A Napi.hu összesítése szerint ezen időszakban az adósok összesen 60,6 milliárd forinttal tartoztak az adóhivatalnak, aminek nagyjából fele, 30,1 milliárd forint volt a megállapított adóhiány, míg a fennmaradó rész a jogkövetkezmény, azaz a bírság és késedelmi kamat összege.

Az idei első negyedében még kevesebb nevet és adósságot tartalmazott a lista, akkor 127-en összesen 55,6 milliárd forinttal tartoztak. Ugyanakkor ennél jóval nagyobb, 88,6 milliárd forintnyi kinnlevőséget tartott nyilván a NAV 2014 negyedik negyedévében.

A friss listán egy adózónak kétmilliárd, míg kettőnek egymilliárd forintot tesz ki az adótartozása, amit még kiegészít jelentős, szintén milliárdos nagyságrendű bírság és késedelmi kamattartozás is. Érdekesség, hogy a harmadik helyen már egy magánszemély, a budapesti Szabó László áll, akinél 986 millió forint adóhiányt és még 653 millió forint jogkövetkezményt állapított meg a hatóság.

Az adóslistán továbbra is sok olyan vállalkozást találni, amelyet valamely ismert székhelyszolgáltatóhoz jegyeztek be, vagy tették át oda a székhelyét.

A tíz legnagyobb adótartozó egy kivétellel - ez az ingatlanos Multicorner Hungary Kft. - nagykereskedelemmel foglalkozik vagy foglakozott. Megtalálható köztük tej- és zsiradék-, cukor-, zöldség-gyümölcs-, elektronikus háztartási cikk, híradás-technikai berendezések és alkatrészek, valamint vegyes termékkörű nagykereskedelemmel foglalkozó társaság. (A Dimond Plusz Kft. zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel kezdte, majd két év után átállt autóforgalmazásra.)

A megaadós lista éllovasa összesen közel 4,4 milliárdos adóssággal a budapesti Pnost Trade Kft., amely kétszer is szerepel a NAV 138 nevet tartalmazó listáján. A vállalkozás első ránézésre is gyanús: egy cégalapítást-székhelyszolgáltatást nyújtó társaság címére jegyezték be 2012 februárjában, már 2013 januárjában külföldi magánszemély nevére került, s az adóhatóság 2014 januárjában felfüggesztette, februárban pedig törölte az adószámát. Négymilliárdos adótartozását mindössze bő három év alatt sikerült összehoznia.

A Céginfo.hu adataiból az is kiderül, hogy 500 ezer forint jegyzett tőkével, mindössze egy tevékenységre, a "tejtermék, tojás, zsiradék nagykereskedelemre" alapította a Pnost Trade-et a budapesti lakóhelyű Hamza Gergő.

Sikerescég.hu/Napi.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos