Jump to content

Közel ezermilliárdnyi növekedési hitelt kaptak a kkv-k

2015. 09. 03. 21:50

A növekedési hitelprogram második szakaszában részt vevő hitelintézetek 2015. augusztus 28-ig összesen 947,2 milliárd forint értékben kötöttek kölcsönszerződéseket a magyar cégekkel. Eddig több mint 33 ezer ügyletet bonyolítottak és közel 21 ezer vállalkozás jutott kedvezményes hitelhez.

A még le nem járt ügyletek volumene 868,2 Mrd forintot tesz ki, míg a jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a múltbeli törlesztéseket, valamint a még le nem hívott hitelrészeket nem tartalmazó – hitelállomány 684,1 Mrd Ft. A program második szakaszának eddigi igénybevétele az idei év első 8 hónapjában 34 Mrd forinttal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt mennyiséget. A program két szakaszában együttvéve több mint 25000 vállalkozás jutott finanszírozáshoz közel 1650 Mrd Ft összegben.

A második szakaszban létrejött 947,2 Mrd forintnyi szerződés közel 96%-a új hitel (a hitelkiváltás a keret- összeg maximum 10%-a lehet). Ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 59%, az új forgóeszközhiteleké 29%, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké (továbbiakban EU-s hitel) 12%. A II. pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 68%, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 32%; a II. pillérben folyósított hitelek közel 75%-a forinthitelek kiváltását, míg 25%-a devizahitelek kiváltását szolgálta. Az I. pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos mérete 22 millió Ft, az új forgóeszközhiteleké 57 millió Ft, míg az EU-s hiteleké 31 millió Ft.

A nagybankok kihelyezéseinek mintegy felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok és a takarékszövetkezetek foglalkoznak a programban. Vállalatméret szerint tekintve megállapítható, hogy a mikrovállalkozások hitelfelvétele 76%-ban új beruházási hitelekre irányul, míg a kisvállalkozásoknál 49%, a közepes vállalkozásoknál pedig 44% körüli az új beruházási hitelek részesedése.

Az I. pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 2,1 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,7 év, míg a II. pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,7 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,4 év.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

Sikeresceg.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos