Jump to content

Pörgött az élelmiszerkereskedelem

2015. 09. 04. 19:21

Több mint 1000 milliárd forint forgalmat ért el az élelmiszerek kiskereskedelme 2014. december és 2015. július között, így értékben 4, mennyiségben pedig 3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest a Nielsen által mért kilencven termékkategóriában - közölte a Nielsen piackutató vállalat.

Barta Mónika, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: a nagy forgalmú alkoholmentes italok kiemelkedő növekedése jelentős mértékben járult hozzá az átlagos forgalom bővüléséhez. Hozzátette: szénsavas üdítőitalból és ásványvízből 7-7 százalékkal, gyümölcsléből pedig 10, jeges teából 9 százalékkal emelkedett a boltok bevétele tavaly december és idén július között, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva.

A Nielsen közleményében azt is kiemelte, hogy kétszámjegyű növekedést ért el értékét és mennyiségét tekintve is az energia- és sportitalok eladása, továbbá a chipsek forgalma.

A bolttípusok forgalmát elemezve rámutattak: a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletekre ugyanúgy a forgalom 66 százaléka jutott a legutóbbi nyolc hónap során, mint egy évvel korábban. Az 51-200 négyzetméteres egységek forgalmi részesedése azonban 17 százalékról 18-ra emelkedett, miközben az 50 négyzetméteres és kisebb boltok részaránya 9-ről 8 százalékra csökkent.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos