Jump to content

„Kőkorszaki” állapotok a cégeknél

2016. 01. 21. 19:25

A vállalkozások ötöde még mindig manuálisan vagy Excel-alapon végzi a pénzügyi zárást.

Szívesen csökkentenék a zárásra fordított idő és munka mennyiségét a magyar vállalkozások – derül ki az LLP Hungary legfrissebb felméréséből. Az ezer hazai közép- és nagyvállalat bevonásával végzett telefonos kutatás rávilágított: még a tőkeerős hazai cégek több mint 20%-a is Excel-táblák segítségével vagy manuálisan végzi a pénzügyi zárásokat. A megkérdezettek felénél pedig 4-10 ember munkáját is igénybe veheti a zárás lebonyolítása, ami a tetemes munkaidő-ráfordításon kívül jelentős hibakockázatot is rejt.

A kutatás során közép- és nagyvállalatokat kérdeztek meg, köztük tőzsdén jegyzett társaságokat, Magyarországon működő szolgáltatóközpontokat (SSC-ket), meghatározó észak- és nyugat-európai, amerikai, japán, illetve dél-koreai tulajdonossal rendelkező vállalatokat, valamint a magyar TOP600-as lista cégeit.

A vizsgált cégek mintegy negyede problémásnak találja saját pénzügyi zárását: 9%-uk a ráfordított időt, 3%-uk az automatizálás hiányát, 2 százalékuk a magas hibakockázatot, további 9%-uk pedig a folyamat komplexitását jelölte meg elsődleges problémaként.

Minden ötödik vállalat továbbra is Excel-táblákban vagy manuálisan (2%) zár, és csak minden harmadik (35%) használ valamilyen célszoftvert. A vállalatok többsége (43%) pedig vállalatirányítási rendszerében végzi pénzügyi zárását. A döntő többség (80%) saját maga, házon belül oldja meg ezt a feladatot, csak 10%-uk vesz igénybe külsős szolgáltatót.

A válaszadók mindössze kétharmada (67%) elégedett a jelenleg alkalmazott zárási gyakorlattal, 30%-uk a jelenlegi folyamatok automatizálását tartja hatékonyságnövelési lehetőségnek, 3%-uk pedig gyökeresen változtatna a fennálló gyakorlaton.

A megkérdezett pénzügyi vezetők harmada (32%) tovább csökkentené a zárásra fordított időt és munkát, 41%-uk javítana az átláthatóságon és az adatok kontrollján, 22%-uk igazodna hatékonyabban a vállalati irányelvekhez.

A cégek 5%-ánál prioritás lenne a hibás adatok vagy az információhiány okozta kockázatok csökkentése, mivel manuális munkából adódó pontatlanságok (elírások, elgépelések, helyiérték-csúszások) okán a további számítások is hibásak lehetnek.

(Forrás: Sikerescég.hu/24.hu Fotó: FreeDigitalPhotos)