Jump to content

Ez is lehet a cég hitelfedezete

2016. 02. 09. 20:24

Ha cégtulajdonosként nem tud, vagy nem akar ingatlanfedezetet adni egy hiteléhez, viszont vállalkozásának már van pénzügyi múltja, más megoldást is választhat. Hitelgaranciával például akkor is hozzájuthat olcsó hitelekhez, ha nem tud megfelelő biztosítékot felmutatni.

Ha egy vállalkozás hitelt venne fel, a hitelbírálati eljárásnál számolnia kell azzal is, hogy a bank bizonyos fedezetet fog követelni arra az esetre, ha a hitelfelvevő valamilyen okból mégsem tudná fizetni a törlesztőket. Az ingatlanfedezet mellett például a hitelgarancia is szolgálhat ilyen fedezeti eszközként, amelyet az erre szakosodott hitelgarancia szervezetek nyújtanak a vállalkozásoknak – írta a vállalkozókhitele.hu. A hitelgaranciával egy vállalkozás még akkor is kedvező hitelhez juthat, ha nem rendelkezik megfelelő biztosítékkal.

A hitelgarancia keretében az úgynevezett hitelgarancia szervezetek (pl. Garantiqa Hitelgarancia Zrt., Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány) vállalnak kezességet a vállalkozás fizetőképességéért, így ha az adós nem tudja tovább fizetni a törlesztő-részleteket, a fennmaradó tartozást a garanciaszervezet fizeti majd vissza a hitelező banknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hitelfelvevő megszabadul adósságától, csupán azt, hogy a bank helyett a garanciaszervezetnek tartozik majd. A vállalkozás hitelképességét így a garanciaszervezet is megvizsgálja, ezért a hitelt csak akkor veheti fel a cég, ha a vizsgálat alapján a garanciaszervezet is beleegyezett a kezességvállalásba.

Hitelgaranciát fedezetként hitelképes vállalkozások vehetnek igénybe, vagyis jövedelmezően működő, piaci vállalkozások, akik időben teljesítik fizetési kötelezettségeiket és rendszeres bevételük van. A garanciaszervezetek nem csak hitelekhez, hanem lízinghez, és faktoringhoz is nyújthatnak fedezetet. Az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány például a pályázatokon elvárt önrész finanszírozására és a támogatás előfinanszírozásra felvett hitelek esetén is vállal kezességet.

A hitelgarancia legfőbb előnye, hogy a garanciaszervezetek kezességvállalása révén olyan vállalkozások is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek nem rendelkeznek elegendő fedezettel, és amelyek hitelezése, támogatása kockázatos a pénzügyi intézmények számára. A hitelgaranciával elérhetővé válnak olyan államilag támogatott, olcsó hitelek is, mint az új szakaszába lépett NHP, vagy az EXIM alacsony kamatozású forgóeszköz-, illetve beruházási hitelei.

 

(Forrás: Sikerescég.hu/Profit7.hu Fotó: FreeDigitalPhotos)