Jump to content

Javul a cégek pénzügyi helyzete

2016. 03. 02. 19:00

Csökkent a forrásbevonástól elzárkózó cégek aránya, a vállalatok továbbra is a vissza nem térítendő és a kedvezményes árazású forrásokat keresik elsősorban – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank 2015. őszi, MFB-indikátor című felméréséből. A beérkezett válaszok a jelentés szerint összességében a magyarországi vállalatok pénzügyi helyzetének és hitelképességének javulására utalnak.

Egyrészt 2015 őszén a felmérés történetében korábban nem tapasztalt szintre, 15,6 százalékra süllyedt az adatfelvétel idején pénzügyi problémákkal küzdő vállalatok aránya, miközben a stabil helyzetű, külső finanszírozás igénybevétele nélkül is fejlesztések végrehajtására képes cégek részaránya új csúcsot ért el – 30 százalékra nőtt – a felmérés 2009 nyári kezdete óta. Utóbbi tendencia általános volt, egy év alatt a legtöbb ágazatban nőtt a külső forrás igénybevétele nélkül beruházni tudó cégek aránya. Vállalatméret szerint ugyanakkor továbbra is nagy a szakadék: a nagyvállalatok több mint fele (53,8 százaléka) külső segítség nélkül is potensnek érzi magát a fejlesztésekre, míg a kis- és középvállalkozói szektor vállalatainál ez az arány átlagosan mindössze 27,9 százalék.

A pénzügyi helyzet javulása is hozzájárult ahhoz, hogy 2015 őszére két és fél éves szintre süllyedt a vállalatok forrásbevonási kedve: a cégek 20,7 százaléka jelezte, hogy biztosan, 25,9 százaléka pedig, hogy valószínűleg tervez külső forrást igénybe venni a következő 12 hónapban. Ugyanakkor folytatódott a 2011 tavasza óta tartó trend is, miszerint csökken az elzárkózó cégek aránya, így összességében rekordszintre (22,7 százalékra) emelkedett a kivárást választók hányada: utóbbi tendencia mindhárom szektorban és valamennyi vállalati méretkategórián belül is megfigyelhető volt.

 

A forrásbevonási kedv változása a pénzügyi helyzet javulása mellett a beruházási szándék módosulására, valamint a hitelkamatokkal kapcsolatos várakozásokra vezethető vissza. A fejlesztésekkel kiváró cégek aránya egy év alatt a másfélszeresére emelkedett, és körükben jelentősen megugrott a forrásbevonást tekintve várakozó álláspontra helyezkedők részaránya. A forrásbevonással kivárók körének szélesedésében szerepet játszik az is, hogy kedvezőbb finanszírozási környezetre, elsősorban alacsonyabb hitelkamatokra várva halasztja el a cégek növekvő hányada a forrásbevonást és a beruházást.

 

Fotó: FreeDigitalPhotos

(Forrás: Világgazdaság)