Jump to content

Idén már közel 4 milliárdot kaptak a hazai startupok

2016. 06. 16. 09:32

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2016. első negyedéves jelentése szerint január-március időszakban 26 vállalkozás részesült 3, 8 milliárd forint összértékben kockázatitőke-befektetésben Magyarországon. A befektetett tőke 83%- startup fázisban lévő vállalkozásokhoz került. Az átlagbefektetés összege 154 millió forint volt ebben az időszakban - derül ki a HVCA legfrissebb közleményéből.

Az idei első negyedévben 26 kockázatitőke-befektetést hajtottak végre Magyarországon, 3,8 milliárd forint összértékben. A befektetések 13 alapkezelőhöz köthetőek, átlagosan hetente két lezárt tranzakcióval, ami széles befektetői kedvre utal. A teljes befektetett érték ugyan alacsonyabb, mint 2015 hasonló időszakában - akkor 36 vállalkozás kapott 8,6 milliárd forintot - de így is komoly aktivitást mutat. Idén még nem realizálódott magántőke befektetés. Az idei első negyedév egyetlen kiszállása (exit) pedig a Széchenyi Tőkealap-kezelőhöz köthető.

A befektetett tőke döntő része, 83 %-a startup fázisban lévő vállalkozásokhoz került, arányaiban ezen a téren nincs különbség tavalyhoz képest. Az átlagbefektetés értéke 154 millió forint volt. Ez ugyan visszaesést jelent a tavalyi egész éves átlagbefektetés értékéhez képest, amely akkor 220 millió forintot tett ki, ugyanakkor alacsonynak sem nevezhető az összeg, ha figyelembe vesszük, hogy döntően startupokhoz került a tőke - írják.

A 13 aktív alapkezelő mindegyike kevesebb, mint 600 millió forintot fektetett be, ezen belül is a 3 alapkezelőhöz köthető a befektetések 42 százaléka, ahol is mind a hárman egyenként legalább 450 millió forintot invesztáltak. Mindez, a tavalyihoz képest alacsonyabb koncentrációt, több szereplős befektetési aktivitást jelent; tavaly ugyanis a 3 legnagyobb befektető a befektetések 50 százalékát kitevő befektetést hajtott végre.

A teljes befektetett összeg 50%- a első körös befektetés volt - 2015-ben ez 90 százalékot tett ki -, a fennmaradó rész pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez. A tőkejuttatás közel 80 %-a olyan vállalkozásoknak jutott, amelyek első körös befektetéseit a tavalyi év során kapták. Az idei első negyedévben az összes tőkebefektetés 64 százaléka - szektoronként több mint 700 millió forint - irányult a fogyasztói szolgáltatások, üzleti és ipari szolgáltatások, valamint biotechnológia szektorba.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)