Jump to content

Adómentes lett egy rakás juttatás, sokat spórolhat

2016. 07. 01. 18:37

Június közepén egy új törvénnyel kicsit felkavarta a kormányzat az adómentes juttatások állóvizét. Már nem lehet megúszni járulékbefizetés nélkül a céges focibajnokságot, ugyanakkor például a munkásszállások fogalmát kiterjesztették, valamint a mobilitási és lakáscélú munkáltatói támogatást is csábítóbbá varázsolták a munkáltatók számára.

A június 15-én megjelent 2016. évi LXVI. törvény számos, az adómentes juttatásokat érintő változást vezet be – hívja fel a figyelmet az RSM.

Egyes sportrendezvények nem lesznek adómentesek

Az elfogadott törvénycsomag alapján 2016. augusztus 1-től a sportrendezvény fogalma is definiálásra kerül és ettől kezdve gyakorlatilag csak a valamely sportszervezet vagy sportszövetség által megtartott verseny minősül sportrendezvénynek. A változás eredményeként már nem biztosíthatóak adómentesen a munkavállalók számára szervezett, vállalati szinten megtartott sportprogramok.

Adómentes mobilitási célú lakhatási támogatás

A módosító törvénycsomag 2017. január 1-től bevezeti a munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatást. Az új juttatás a hazai munkaerő mobilitás elősegítését célozta meg. Annak érdekében, hogy a munkáltatók minél szélesebb körben éljenek ezzel az új támogatási formával a foglalkoztatásban töltött évek számához igazodóan a támogatás havi értékének 40-25-15 százalékáig biztosít adómentességet a jogalkotó. A munkáltatók további ösztönzéseként az szja változással egyidejűleg társasági adóalap kedvezmény is kapcsolódik ehhez a juttatási formához.

Munkásszállás

A módosítás változást hoz 2017. január 1-től a munkásszállás meghatározásában. A változás lényege, hogy kiterjesztésre kerül a munkásszállás fogalmi köre, mivel azok a szolgálati lakások, munkásszállások is meg fognak felelni a munkásszállás fogalmának, ahol több lakóhelyiség esetén lakóhelyiségenként egy, a kifizetővel munkaviszonyban álló munkavállaló kap szállást.

Lakáscélú munkáltatói támogatás

A lakáscélú támogatást érintően az elfogadott módosító csomag végre megoldja, hogy a lakáscélú támogatás adómentességének egyes feltételeit és szabályait ne kelljen a továbbiakban a lakáscélú állami támogatásokról szóló 2001-es kormányrendeletben keresgélni.

A törvénymódosítás 2016. augusztus 1-től a kormányrendelet szabályait átemeli az szja törvény adómentességre vonatkozó szabályai közé. Így mostantól az Szja törvény 1. számú mellékletében megtalálható, hogy mit kell érteni a korszerűsítés, akadálymentesítés, méltányolható lakásigény mértéke, együttköltöző, illetve együttlakó családtagok fogalmak alatt.

Felsőoktatás

A 2017. évi adótörvény módosító csomag - a javaslattal megegyezően - kiterjeszti nappali tagozaton a gyakorlati képzés idejére – illetve duális képzés esetén az elméleti és a gyakorlati képzés idejére – kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó részre tekintettel kifizetett juttatásokra is az adómentességet. A módosítás a törvény kihirdetését követő napon, vagyis 2016. június 16-tól hatályos.

(Forrás: profit7.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)