Jump to content

Húszmillió eurós beruházás kezdődött az egyik orosházi üveggyárban

2018. 02. 27. 20:00

Húszmillió euróból építenek új kemencét az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. orosházi gyárában, a beruházás várhatóan május elejére fejeződik be.

Ördögné Papdi Zsuzsanna a cég HR-vezetője elmondta, az ilyen kemencéket 12-15 évente fel kell újítani, az orosházi 2003 óta folyamatosan üzemelt.

Az újabb technológia alkalmazásával csökken a károsanyag-kibocsátás, és az új kemence kevesebb energiát használ majd fel. A fejlesztés során felújítják a formázó és a minőségellenőrző gépeket is.

A beruházás költségeit saját forrásból fedezi a cég, de a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 12 éves időszakra vonatkozó adócsökkentést nyertek  el, cserébe 25 személy foglalkoztatását vállalták a következő 5 évben - közölte a vezető.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. évente 110 ezer tonna befőttesüveget és üvegpalackot gyárt. A várhatóan három hónapos leállás alatt mintegy 28 ezer tonnával csökken a termelés, aminek csak egy kis részét hozza vissza az indulás utáni hatékonyabb gyártás. Ezt a termeléskiesést betervezték a költségvetésükbe - fogalmazott Ördögné Papdi Zsuzsanna.

Hozzátette, a gyárban foglalkoztatott 230 dolgozó körülbelül kétharmada karbantartási munkákat lát el, tíz mérnök külföldi képzéseken és tréningeken vesz részt az új technológia elsajátítása érdekében, és többen a szabadságukat töltik a leállás alatt.

Az amerikai O-I társaság a világ egyik vezető csomagolóüveg gyártó vállalata a világ 23 országában, 78 gyáregységében különböző csomagolóüvegeket gyárt a konzervipar, a szeszipar, a söripar, valamint a borászatok, az üdítőital-ipari vállalatok, valamint a gyógyszeripar számára. A cég világszerte 27 ezer embert foglalkoztat. 2017-ben 6,9 milliárd dolláros nettó forgalmat bonyolított le. Több mint 49 ezer megrendelőjük van 86 országban.

Az európai központ Svájcban van. Magyarországon 1995 óta van jelen a cég. A magyarországi cég a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2016-ban 475,6 millió forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 262,2 millió után. Az árbevétel 7, 2 milliárd forint volt, amelynek döntő része a svájci cég részére végzett, bérmunkáért kapott export árbevétel.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)