Jump to content

Túlszárnyalták a bankok a kkv-hitelezési vállalásukat

2018. 03. 06. 09:00

Az MNB piaci hitelprogramjában részt vevő bankok 2017-re vállalták, hogy mintegy 230 milliárd forinttal növelik kkv-hitelezésüket, a vállalását minden bank teljesítette, ennek eredményeként szektorszinten az egy évvel korábbit is meghaladó, mintegy 250 százalékos volt a teljesítés – közölte a jegybank.

A bankok vállalásaikat az idei évre is teljes egészében fenntartották, ami előrevetíti, hogy a kis- és középvállakozóknak (kkv-knak) nyújtott hitelezés továbbra is kedvezően alakul. Megállapították, hogy az MNB piaci hitelprogramjában részt vevő bankok 2017-re vállalták, hogy mintegy 230 milliárd forinttal növelik kkv-hitelezésüket, a vállalását minden bank teljesítette, ennek eredményeként szektorszinten az egy évvel korábbit is meghaladó, mintegy 250 százalékos volt a teljesítés.

Kitértek arra: az MNB 2016-ban indította el a piaci hitelprogramot (php), amelynek célja a növekedési hitelprogram (nhp) lezárását követően a piaci alapú hitelezésre való gördülékeny visszaállás elősegítse, valamint a fenntartható gazdasági növekedés biztosítása. A php keretében az MNB a kereskedelmi bankokkal kötött kamatcsere-ügylet (HIRS) segítségével a hosszú futamidejű, piaci alapú hitelezésre irányuló ösztönzési rendszert alakított ki. A programban részt vevő hitelintézetek vállalták, hogy az MNB-vel az akár három éven át fenntartható HIRS-ügylet névértéke negyedének megfelelő mértékben növelik kkv-hitelállományukat az adott naptári évben.

A hitelintézetek 2016-ban 780 milliárd forint összegben kötöttek HIRS-ügyleteket az MNB-vel, ami a kkv-hitelezés összesen 195 milliárd forintnyi növelésének a vállalását jelentette. Abban az évben a részt vevő bankok kkv-hitelezésüket a vállalt 195 milliárd forinttal szemben több mint 300 milliárd forinttal emelték meg.

Túlteljesített vállalás

Bár a php-ban részt vevő bankok többsége 2016-ban jelentős mértékben túlteljesítette vállalását, azok emelésére 2017 közepéig nem volt lehetőség, így a 2017. évre vonatkozó vállalás 195 milliárdról 170 milliárd forintra mérséklődött az egyes HIRS-ügyletek év eleji, részleges lezárásának eredményeképp.

Az MNB Monetáris Tanács 2017 májusában a php második szakaszának elindításáról határozott. A júliusi HIRS tenderen az MNB további 228 milliárd forint összegben kötött ügyleteket a hitelintézetekkel, amivel a bankok 2017. évi kkv-hitelezési vállalása 170 milliárdról 227 milliárd forintra emelkedett. Ezzel bankrendszeri szinten átlagosan 34 százalékkal nőtt a bankok hitelezési vállalása, miközben a részt vevő 9 bank közül 3 legalább duplájára emelte vállalását.

250 százalékos teljesítés

A jegybanki közlemény rámutat:  a 2017 végén HIRS-ügylettel rendelkező 16 bank mindegyike teljesítette a megemelt vállalását. Ennek eredményeként szektorszinten a bankok az egy évvel korábbit is meghaladó, mintegy 250 százalékos teljesítést értek el. Tavaly – részben a bankok vállalásai miatt – a vállalati hitelállomány növekedésének dinamikája elérte a tíz százalékot, az önálló vállalkozókat is figyelembe véve a kkv-szektor hitelállománya pedig 12 százalékkal bővült.

A vállalását önkéntes alapon egyetlen hitelintézet sem kívánta csökkenteni a 2018-as évre, így a kkv-hitelállomány mintegy hat százalékának megfelelő összegű vállalás következtében a kkv-hitelezés növekedése az MNB által a fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek ítélt öt - tíz százalék közötti sávban stabilizálódhat.
 

(Forrás: sikeresceg.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)