Jump to content

Népszerűbb a bankkártyás fizetés, mint a készpénz

2018. 03. 08. 09:00

Mind célirányosabban használják bankkártyáikat és az elektronikus csatornákat a CIB Banknál folyószámlával rendelkező lakossági ügyfelek: a pénzintézet adatai szerint csupán 40 százalékuk vesz fel havonta legalább egyszer készpénzt a számlájáról. Érdekesség, hogy a törvényben meghatározott havi két ingyenes készpénzfelvételt ennél jóval többen igényelték a banknál.

A Magyar Nemzeti Bank adatai  szerint a magyarországi kártyabirtokosok átlagosan 5,9 alkalommal fizetnek egy hónapban bankkártyával, és egy fizetés alkalmával jellemzően átlagosan 7376 forintot költenek, míg az érintéssel történő fizetést lehetővé tevő kártyákkal az átlagos tranzakciós érték ennél alacsonyabb, 5551 forint, melynek vélhetően az az oka, hogy a kisösszegű, eddig jellemzően készpénzzel történő fizetéseket felváltotta az ezt a fizetési módot lehetővé tevő plasztikok használata.

A CIB ügyfeleinél a bankkártyás fizetések száma jellemzően magasabb, mint a piaci átlag. A legtöbbet élelmiszervásárláskor használják a CIB-ügyfelek a kártyát, utána következnek az éttermek, a gyógyszertárak, az áruházak, a benzinkutak, a ruhaboltok, de sokan fizetnek kártyával a közműszolgáltatóknál, a taxikban, illetve tömegközlekedéssel kapcsolatban, az elektronikai áruházakban, a telekommunikációs szolgáltatóknál, valamint a sporttal, szabadidős tevékenységgel kapcsolatos üzletekben és a játékboltokban is.

Érdekesség, hogy a legkisebb összeg, amit CIB-es kártyával fizettek, 0,01 forint volt, míg a legnagyobb közel húszmillió forint.    
Azok közül, akik vesznek fel készpénzt, 50 százalék havonta egyszer, 50 százalék pedig kétszer vagy annál többször teszi ezt meg. Hitelkártyáját a túlnyomó többség csak vásárláshoz veszi elő, ami arra utal, hogy jól ismerik a konstrukció sajátosságait: ezen plasztikok esetében a készpénzfelvételnek külön díja van, és a tranzakció napjától kezdve havi kamatot számít fel rá a bank, míg a betéti kártyákkal történő fizetés díjmentes itthon és külföldön is.

Egyre népszerűbb az online bankolás

A CIB Bank adatai szerint a folyószámlával rendelkező ügyfelek havonta átlagosan egynél több átutalást indítanak, csoportos beszedési megbízást pedig a számlatulajdonosok közel fele állított be. Figyelemreméltó, hogy az összes lakossági átutalási tranzakció 98 százaléka már online csatornán történik, ennek több mint a harmada a CIB Bank mobilalkalmazáson keresztül. A 2016-ban elindított mobilapplikáció népszerűsége töretlen: az internetbankkal rendelkező lakossági ügyfelek közel fele rendelkezik vele, és ez a szám hónapról hónapra emelkedik.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)