Jump to content

Álag felett nőttek a bérek a hiányszakmákban

2018. 04. 03. 17:00

Nőttek a nettó bérek a munkaerőhiány következményeként Magyarországon. Az egészségügytől kezdve az építőiparig ma szinte minden területen munkaerőhiány van hazánkban. A Profession.hu saját adatbázison alapuló felméréséből kiderül, hogy melyek azok a területek és munkakörök, ahol a munkaerőhiány következményeként leginkább nőttek a nettó bérek.

A 2015 és 2017 között a fizikai és betanított munkából megduplázódott az álláshirdetések száma, de banki és biztosítási bróker pozíciók esetében is negyven százalékkal több állásra kerestek képzett munkatársat. A cégvezető és menedzsmenti feladatok ellátására 56 százalékkal nőtt a feladott hirdetések száma. Emellett – főleg az IT szektorban – számos olyan hiányszakma van, amelyekre a jelenlegi munkaerőpiaci válságtól függetlenül, folyamatos a kereslet. 

Jelentős béremeléssel  csábítják a munkaerőt a cégek

A munkaadók hirdetéseiben szereplő nettó fizetések átlaga a programozók és fejlesztők esetében tavaly elérte a 445 ezer forintot, ami két év alatt húsz százalékos emelkedést jelent. A termelő és szolgáltató iparban uralkodó egyre nagyobb humán erőforrás hiányát jól szemlélteti, hogy tavaly egy betanított munkásnak átlagosan 163117 forintos fizetést ajánlottak (27 százalékos növekedés), ami nem sokban marad el a konyhai munkáért kínált 177 469 forintos (54 százalékos növekedés) átlagfizetéstől. Nagy a kereslet a takarító munkatársak iránt is: a nekik ajánlott bér 41 százalékos növekedéssel eléri a 140512 forintot. Elfogytak az ácsok és az asztalosok, akik akár 225 ezer forintot is hazavihetnek havonta, (30 százalékos növekedés), de felszolgálóként is reális elvárás a 190 ezer forintos fizetés (28 százalékos növekedés). Munkaerő túlkínálat egyedül az adminisztrátori kategóriában van, ahol 11 százalékot csökkentek a bérek.

Vonzóbbak azok a cégek, amelyek nem árulnak zsákbamacskát

Bár a KSH adatai szerint csak az utóbbi évben 13  százalékkal növekedtek a bérek, még mindig nem érték utol a nyugat-európai fizetéseket. Ebben az erősen humán erőforrás hiányos gazdasági környezetben sem lehetetlen munkaerőt találni, de ehhez gyökeres szemléletváltásra van szükség. Az a cég lesz hosszú távon sikeres a munkaerőpiacon, amely felismeri, hogy új toborzási szokásokat kell kialakítania.

„Tapasztalataink szerint azokra a hirdetésekre, amelyekben szerepel a várható fizetés, harminc százalékkal több jelentkezés érkezik” – tájékoztatott Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési és termékmenedzsment vezetője. Egy munkahelynek ezen kívül is több lehetősége van arra, hogy vonzóvá váljon. Egyik a bérek kifehérítése és juttatási csomagok bevezetése, de vonzó lehet az inspiráló munkakörnyezet, vagy a motiváló életpályamodell is.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com, goodfreephotos.com)