Jump to content

Újabb adóbevallási határidő közeleg

2018. 05. 31. 22:40

A vállalkozásoknak csütörtökig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást és gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal most elektronikus üzenetben hívta fel a tavalyi mulasztók, késve teljesítők figyelmét a határidőre.

Május vége, a társasági adó bevallásának időpontja. Az elmúlt adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallást az egyszeres, illetve a kettős könyvvitelt vezető adózóknak egyaránt a 1729 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a NAV-hoz. Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) először választóknak a 1771-es bevalláson kell számot adniuk a választást megelőző, 2017-es társasági adójukról. A határidő ebben az esetben a mérlegfordulónap utáni ötödik hónap utolsó napja.

Azok a nonprofit szervezetek, valamint egyházi jogi személyek, amelyeknek tavaly nem volt vállalkozásból származó bevételük, vagy ahhoz kapcsolódó, elszámolható költségük, ráfordításuk – azaz nincs társaságiadó-alapjuk –, a társaságiadó-bevallást kiválthatják a TAONY nyilatkozattal május 31-ig.

A NAV a közelgő bevallási határidőre figyelmeztetve 67 ezer olyan vállalkozásnak küldött elektronikus levelet, akik tavaly nem, vagy csak késedelmesen nyújtották be társaságiadó-bevallásukat vagy beszámolójukat. A beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje szintén 2018. május 31.

Az adóhivatal emlékeztetett: 2016. december 1-jétől a beszámolók kizárólag az Online Beszámoló- és Űrlapkitöltő Rendszeren keresztül (OBR) nyújthatók be. A rendszer elérhető az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)