Jump to content

Katás vállalkozóknak is megéri regisztrálni

2018. 06. 27. 20:24

A kisvállalkozókat rendszerint a könyvelőjük tájékoztatja az új adózási szabályokról. A legújabb változás a napokban életbe lépő online számlaadat szolgáltatási kötelezettség. Igen ám, de sok katás vállalkozónak nincs könyvelője, így maguknak kell(ene) utánajárniuk a teendőknek. 

Július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább százezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) részére. A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a kiállítás után, rövid időn belül, elektronikusan teljesítendő.

Azoknak, akik a számlát számlatömbbe, kézi számlázzással oldják meg, az adatszolgáltatást öt napon belül kell teljesíteni, ha pedig a számla áfatartalma ötszázezer forintnál nagyobb összeg, akkor egy napon belül.

Mint a legtöbb változásnál, félreértés most is akad bőven. Az elmúlt hetekben sok katás (kisadózó vállalkozások tételes adója – a szerk.) vállalkozó kérdezte, hogy neki is kell-e regisztrálnia. Valójában a július elsejei kötelezettség nem adózási nemtől, és még csak nem is áfa-kötelezettségtől függ, ugyanis bizonyos helyzetekben még az adómentes vállalkozóknak is kell áfát fizetniük. Tehát ez az új szabály nem a katásokról szól, de őket is érintheti – emelte ki Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna, a kivállalati adózás szakértője. 

Az áfamentesség nem felmentés

Ez pedig azt jelenti, hogy egy katás vállalkozás, átlépve az áfamentesség határát, bármikor érintetté válthat. Sőt, vannak olyan ügyletek, amikor hiába áfamentes a vállalkozó, mégis áfafizetési kötelezettsége támad. Előfordulhat például olyan esetben, ha elad egy, a vállalkozásban használt eszközt. Ebben az esetben áfát kell fizetnie függetlenül attól, hogy egyébként áfamentes vállalkozó. Ez az egyik ok, amiért érdemes minden vállalkozónak regisztrálnia – tanácsolja Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna.


Érdemes minden vállalkozónak regisztrálnia a NAV online számlarendszerébe        Fotó: MTI

Előbb-utóbb mindenkinek regisztrálnia kell majd, mivel a nemzetgazdasági miniszter szerint 2021-ben már minden bevallást a NAV fog elkészíteni. Ezért is nagy a valószínűsége, hogy ezt a százezer forintos értékhatárt leszállítják majd, vagy teljesen eltörlik – véli a szakértő.

Online könnyebb

Tovább nehezít a helyzeten, hogy az adatszolgáltatás határidejét nem munkanapokban, hanem naptári napokban mérik. A határidő rövidsége miatt pedig sok esetben nem vállalhatják a könyvelők a bejelentés terhét, így minden felelősség a vállalkozóé – figyelmeztet Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna, aki hozzátette: az online számlázó program éppen ezért jelent könnyebbséget a kézzel írt számlákkal szemben. Egy rövid regisztráció után a számlázó automatikusan, minden emberi beavatkozás nélkül azonnal küldi az adatot a NAV-nak.

Nincs türelmi idő

Aki hónapokon keresztül állít ki olyan áfás számlákat, amelyek áfaértéke nem éri el a százezer forintot, azzal nincs semmi probléma, és nincs adatszolgáltatási kötelezettsége sem. Abban az esetben viszont, ha kiállít egy legalább százezer forint áfaértékű számlát, és a vállalkozó nem küld adatot erről a NAV-nak, a mulasztási bírság akár az ötszázezer forintot is elérheti, de ami a leginkább sokkoló, hogy nem összesen, hanem számlánként ekkora az összeg. Tehát ahány számla esetében marad el az adatszolgáltatás, annyiszor szabható ki a bírság – fogalmazott a szakember. Mint mondta, a regisztráció június 18-án indult, az adatszolgáltatási felületet pedig július elsején kapcsolják be. Nincs próbaidő, már az első naptól kiszabható a bírság, ha elmarad az adatszolgáltatás.

Küszöbön egy újabb változás

A jövő évi költségvetési tervezet szerint az egyszerűsített vállalkozói adózára (eva) utoljára 2018. december 20-ig lehet bejelenteni. Ezért, aki ebben az adózási módban lát fantáziát, érdemes minél előbb végiggondolnia, és váltani, erre ugyanis lehet, hogy már csak idén van lehetősége. Ez a lépés azt is előre vetíti, hogy hamarosan megszűnhet az eva – tette hozzá Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)