Jump to content

Csaknem öt éve nő a kiskereskedelmi forgalom

2018. 07. 24. 18:00

Immár 59 hónapja folyamatosan bővül a kiskereskedelmi forgalom, amely másjusban 7,1 százalékkal emelkedett a KSH legfrissebb adatai alapján. A naptárhatással igazított adatok 7,7 százalékos bővülést mutatnak. Az ágazat forgalma 2010 januárjához képest a 29,4 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,1, naptárhatástól megtisztítva 7,7 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakit, az adat 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben közöltnél – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A július 3-án közölt első becslésében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben a forgalom 5,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben pedig a forgalom 9,7 százalékos bővülését jelezte a KSH, az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma nem változott  közölte a statisztikai hivatal.

A bérek emelése gyorsította a fogyasztást

Májusban az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 5,8 százalékkal nőtt, az üzemanyag-értékesítés pedig 8,1 százalékkal emelkedett. Míg 2014-ig a nem élelmiszer-termékek súlya folyamatosan mérséklődött, idén májusban a naptárhatással igazított adatok alapján 9,8 százalékos emelkedést regisztráltak éves alapon. Az elmúlt hónapokban tapasztalt kiemelkedő bővülés arra utal, hogy a háztartások a válság miatt elhalasztott fogyasztásukat egyre inkább pótolják – fejtette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) .

Az adatok megerősítették, hogy a minimálbér tavalyi 15 százalékos és a garantált bérminimum 25 százalékos növekedése, majd a 2018-as újabb 8, illetve 12 százalékos emelkedés felgyorsította a fogyasztást, ezen belül is leginkább a szolgáltatások iránti kereslet élénkülését. A bérmegállapodás fokozatosan fejti ki hatását, így előretekintve is érdemben hozzájárul a kiskereskedelmi forgalom folyamatos bővüléséhez.

Európa élén

A tárca felhívta a figyelmet arra: nemzetközi összehasonlításban a hazai kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése éves alapon májusban is meghaladhatta az Európai Unió átlagát. Emlékezetes: 2010 januárjához képest a kiskereskedelmi forgalom 29,4 százalékkal, 2014 elejéhez viszonyítva pedig 26,6 százalékkal nőtt Magyarországon.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)