Jump to content

Befektetési kisokos a turbulens pénzpiacokra

2018. 09. 10. 14:03

Érdemes óvatosan tervezni most a befektetéseket a magánszemélyeknek, a vállalkozóknak pedig a beruházásokat és az üzleti kapacitás-bővítéseket. Még nem kell farkas kiáltani, de a pénzpiacok felé kacsingatókat a banki szakértők alapos körültekintésre sarkallják.

Elsősorban a reálbér-növekedésnek és az ebből fakadó tartalékképzésnek köszönhetően kacsingatnak egyre többen a pénzpiacok felé. A bonyolult befektetési folyamatok megértéséhez érdemes átvenni az alapvető összefüggéseket.

Magyarországot a nagy nemzetközi befektetők a feltörekvő piacok közé sorolják. Nemzetközi összevetésben kisméretű, rendkívül nyitott gazdaságként hazánk nehezen tudja függetleníteni magát a piacokat egységként kezelő befektetőktől. Ez az oka, hogy a feltörekvőket érintő turbulencia hatásait Magyarország is megérzi. Felfordulásból pedig akad bőven mostanában, a befektetők el-eldobálják a feltörekvő piacok papírjait, ami a hozamok kiszámíthatatlan változásában ölt testet. Mindez fokozottan magában hordozza az esélyét annak, hogy valaki rajta veszt a befektetésén, többek között ezért is intjük óvatosságra a befektetésben gondolkodókat – ismerteti a gondolatmenetet a Sberbank Magyarország szakértője. 

Horváth István szerint Kína kivételével minden nagyobb feltörekvő piacon „áll a bál”. Venezuela és Argentína gyakorlatilag csődben van, Brazíliában a gyengülés mellett a politikai kiszámíthatatlanság (októberben parlamenti választások jönnek) jelenti a kockázatot. A világ másik felén, Indiában és Indonéziában a helyi fizetőeszköz egy év alatt értéke ötödét-hatodát vesztette el. Közelebb tekintve, a török líra ma fele annyit ér dollárban, mint tavaly, az orosz rubel is harmadával gyengült.

Csábító befektetések

A fenti külföldi hatások és néhány hazai tényező – például az MNB gazdaságélénkítő politikája – együttesen járultak hozzá az elmúlt hónapok euró- és dollárárfolyam-emelkedéséhez, valamint a hozamok változásához. Az alacsonyabb megtérülést biztosító befektetések csábítóbbnak tűnnek, mint a jóval kockázatosabb instrumentumok – mondja a Sberbank szakembere.

Ugyanis a részvénypiacok csúcsközelben vacillálnak, és ebben az iránykereső helyzetben nagyobbnak látszik a lefelé fordulás esélye, mint az újabb csúcsdöntés. A magyarok pénzügyekben leginkább a témában járatos ismerőseikre és a banki szakértőkre támaszkodnak. A tanácsokon a befektetések sikere múlik, érdemes óvatossággal kezelni a befektetnivaló megtakarításokat – tanácsolja Horváth István.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)