Jump to content

Szeretünk vásárolni: sok pénzt hagytunk a boltokban

2018. 09. 10. 15:07

Bővült a kiskereskedelem: júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,4, naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – hozta nyilvánosságra a KSH.

Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,4, naptárhatástól megtisztítva 5,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – hozta nyilvánosságra szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban a nyers adat szerint 5,4, míg naptárhatással kiigazítva 5,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel ezelőttihez képest, ami ugyan lassulást mutat 6,8, illetve 6,3 százalékos növekedéshez képest, de továbbra is dinamikus növekedést tükröz – reagált a KSH adataira Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. 

Mint mondta, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

 Csúcson a fogyasztói bizalom

Az idén folytatódó, jelentős, nyolc százalékhoz közeli reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat. Így a tavalyi összességében 5,3 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 6,1 százalékos növekedés követhet, ami hozzájárulhat a GDP növekedésének gyorsulásához is. 

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, az új autóeladások pedig az első nyolc hónapban 31 százalékkal – ezen belül augusztusban 45 százalékkal – emelkedtek.

„A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azon várakozásunkkal, hogy idén a tavalyit meghaladó lehet a GDP növekedése, így idén 4,6 százalékos GDP növekedésre számítunk. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti, így a GDP növekedése is meghaladhatja a várakozásokat. Emlékeztetett: 2015 átlagához képest 16,9, 2010-hez képest pedig 28,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom” – fogalmazott Suppan. 

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)