Jump to content

MNB: szeptemberben hitelt is betétet is felvettek a vállalatok

2018. 11. 07. 17:00

Szeptemberben a vállalatok 122 milliárd forint hitelt vetek fel a belföldi hitelintézetektől és betétállományukból is 158 millió forintnyit vettek ki. A betétkivonásra január óta először volt példa és akkor is jóval kevesebbet, 25 milliárd forintot tett ki. A kilencedik hónap végén a nempénzügyi vállalatok hitelállománya ezzel 7317 milliárd forintra emelkedett, ám a betétállomány ezt meghaladó összeget, 8149 milliárd forintot ért el - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőtől olvasható legfrissebb adatokból.

Az adatok tanúsága szerint tehát a nem pénzügyi vállalati szektor szeptember végén 832 milliárddal forinttal nettó hitelezője volt a nemzetgazdaságnak.

Az első három negyedévben a vállalatok hitelállománya 822 milliárd forinttal emelkedett, ami több, mint kétszerese a múlt év azonos időszakában regisztrált 405 milliárd forintnak. Ebből a forgóeszköz finanszírozásnak tekinthető egy évesnél rövidebb lejáratú hitelek állománya 294 milliárd forinttal nőtt, szintén megduplázva az egy évvel korábbi 147 milliárd forintnyi emelkedést. A legnagyobb, 156 százalékos növekedést az egy évesnél hosszabb, de legfeljebb ötéves lejáratú hitelek állománya mutatta, idén 227 milliárd forinttal a tavalyi 89 milliárd után. Az ötévesnél hosszabb lejáratú beruházási hitelek állománya szeptember végén 301 milliárddal haladta meg a tavaly év végit, az egy évvel korábbi 169 milliárd forint növekedést követően.

A vállalatok szeptemberi betétkivonása forintban történt (164 milliárd), miközben devizában 5,7 milliárd forintot helyeztek el.

A vállalati betétek állománya szeptember végéig 613 milliárd forinttal emelkedett, míg tavaly 354 milliárd forint volt a növekedés az első kilenc hónapban. Az idén is a látra szóló folyószámlabetétek 588 milliárd forintos növekedése volt a meghatározó, míg a lekötött betétek 25 milliárdnyi növekményéből 34 milliárd éven belüli lekötést jelentett, az egy évnél hosszabb időre lekötött betétekből viszont kivontak a vállalkozások. A tavalyi év első háromnegyedében még az éven túli lekötött betéteiket növelték a vállalatok az egy évesnél rövidebb lejáratúakból viszont 197 milliárd forintnyit folyószámla betétbe tettek át.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: flickr.com)