Jump to content

Tovább csökkent az adókerülők száma Magyarországon

2019. 09. 23. 15:08

Egyre kevesebb az adóelkerülő Magyarországon. Az Európai Bizottság szeptemberben megjelent jelentése szerint tovább mérséklődött az úgynevezett adórés, ami azt mutatja, mennyi az a forgalmi adó, ami nem került be a költségvetésbe.

Ez a szám 5 év alatt 12 százalékponttal csökkent a brüsszeli testület elemzése alapján, vagyis ennyivel fehéredett a hazai gazdaság az online pénztárgépek megjelenését követő időszakban – hangzott el az M1 Summa című műsorában.

Az áfa-adórés mértéke a 2013-as 21 százalékról 9 százalékra csökkent 2018-ban

Az Európai Bizottság tanulmánya alapján a magyarországi becsült áfa-adórés – azaz a költségvetésből kieső áfabevétel – mértéke a 2013-as 21 százalékról 9 százalékra csökkent 2018-ban. A legnagyobb mérséklődést 2017-ről 2018-ra sikerült elérni, amikor a Bizottság szakértőinek előzetes becslése alapján közel 5 százalékkal zsugorodott ez a mutató. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Izer Norbert szerint a gazdaság fehéredése az online pénztárgépek bevezetésével indult el.

„Látni kell, hogy egy erőteljes eszközrendszert vetettünk be. 2014-től elindult az online pénztárgéprendszer, ezt követte utána az EKÁER-rendszer, illetve tavaly júliusban már az online számlázás is elindult. Tehát rengeteg olyan, valós idejű adatokra épülő online rendszert indítottunk el, ami azt segítette elő, hogy az adóhatóság valós időben hozzá tudjon férni a forgalmi adatokhoz. Ez arra ösztönözte a gazdaság egyéb szereplőit is, hogy minél nagyobb mértékben vallják be a forgalmukat, illetve az adójukat. Ez okozta azt, hogy jelentős mértékben tudott javulni ez a ráta” – mondta Izer Norbert.

Izer Norbert szerint az áfabevétel növekedése a magyar gazdaságra is jó hatással van. Az így emelkedő forrásokat a költségvetés több területen is tudja hasznosítani.

„2013 és 2017 között az áfarés-becslést a Bizottság is ilyen módszertannal mérte, ezen időintervallumban körülbelül 840 milliárd forintot tulajdonítottunk az áfarés szűkülésének, tehát a fehéredésnek. Ha 2018-at is belevesszük, ami rendkívül kedvező, ez a szám az ezermilliárd fölé fog jóval kúszni. Tehát 5 év alatt 1000 milliárdos nagyságrendet tudhatunk be annak, hogy fehéredett a gazdaság, kitisztult ez a szektor” – folytatta Izer Norbert.

Minden régiós vetélytársunkat sikerült magunk mögé utasítani

A szakértő megjegyezte azt is, hogy minden régiós vetélytársunkat sikerült magunk mögé utasítani az adóbeszedés hatékonyságának tekintetében. Az Európai Bizottság becslése szerint 2018-ban Románia, Bulgária, Szlovákia, Csehország és Lengyelország a forgalmi adó átlagosan 14,6 százalékát nem tudta beszedni. Ez csaknem 5 százalékkal rosszabb, mint a magyar mutató.

„Most elértük azt, hogy a régiót nagyságrendekkel leköröztük, és az Unió átlagát is jó eséllyel meghaladtuk. Sőt még azt is megkockáztatom, hogyha meglesznek a végleges számok, lehet, hogy az Unió 15 legfejlettebb országának átlagát is meg tudjuk haladni. Amit biztos, hogy az Unió átlagánál jobb a magyar érték, vagyis a régiót már évekkel ezelőtt lehagytuk” – tette hozzá Izer.

Az államtitkár szerint a gazdaság fehéredéséhez vitathatatlanul hozzájárult a 2018. július 1-én indult online számlázási rendszer. Ez azt jelenti, hogy a 100 ezer forintnál nagyobb áfát tartalmazó számlákat automatikusan, valós időben fel kell tölteni az adóhatóság oldalára. Izer Norbert azt tapasztalja, hogy az érintett cégek nagy része nem tesz különbséget a számlákon szereplő összegek között, és mindet online beküldi a NAV-nak.

Az adóhatóságnak van egy óriás adatbázisa

„Ezért van az, hogy már ötvenmillió felett van a beküldött számláknak a száma. Az adóhatóságnak van egy óriás adatbázisa ezekről a számlákról. Ez valóban ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy az adóhatóságnak minden számlát beküldjenek, mert minden adat látszódik. Az adóhatóság nagyon gyorsan tud ez alapján kockázatelemzéseket végezni, ellenőrzésre ki tud választani olyan cégeket, ahol a számlázás nem áll arányban a nyilvánvaló forgalommal” – magyarázta Izer Norbert.

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint az áfa-adórés csökkentése a kormány mozgásterét növeli. Domokos László hangsúlyozta: az állam több közérdekű beruházást, például útépítést, családtámogatást és a klímaváltozással kapcsolatos programot tud a jövőben támogatni a plusz bevételeknek köszönhetően.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)