Jump to content

Közeleg a csoportos társasági adózás választásának határideje

2019. 10. 22. 18:00

A csoportos társasági adózás viszonylag új intézmény, de az adatokból az látszik, hogy érdeklődnek iránta a vállalatcsoportok, mivel alacsonyabb adókötelezettség érhető el és kevesebb dokumentációs kötelezettséggel jár. De kinek éri meg adócsoportot létrehozni?

Közeleg a határidő a csoportos társasági adóalanyként regisztrálni kívánó vállalatcsoportok számára. Ha egy cégcsoport 2020-tól kezdődően élni szeretne ezzel a lehetőséggel, akkor 2019. november 1-20. között kérelmeznie kell az adóhatóságtól a csoportos adóalanyként történő nyilvántartásba vételt.

"A csoportos társasági adóalanyiság új jogintézményként került bevezetésre 2019. január 1-jétől. A rendelkezésre álló rövid felkészülési idő ellenére az adóhatóság adatai alapján több mint 200 vállalatcsoport élt ezzel a lehetőséggel már 2019-től" – mondta Veszprémi István, a Deloitte adóosztályának partnere.

Kinek lehet előnyös?

A csoportos társasági adózás különösen azon vállalatcsoportok számára lehet előnyös, ahol a csoport rendelkezik negatív illetve pozitív adóalappal rendelkező társaságokkal, ugyanis bizonyos korlátok mellett az adóalapok összeszámítása révén egy adott évben alacsonyabb adókötelezettség érhető el. További előnyt jelenthet egyes adókedvezmények csoportszinten történő kihasználásának lehetősége, valamint a sokszor jelentős energiabefektetést igénylő transzferár-dokumentáció készítési kötelezettség alóli mentesülés a csoporttagok egymás közötti ügyletei tekintetében.

"A csoportos adózás előnyei ellenére első körben több vállalatcsoport nem élt ezzel a lehetőséggel, ami részben betudható annak, hogy sokan kivárták, hogy a kezdeti jogszabályértelmezési bizonytalanságok kitisztázásra kerüljenek. A legtöbb technikai kérdésre már megvan a válasz, azonban akadnak még az adóalanyok szűkebb körét érintő kérdések pl. vállalati átalakulásokhoz kapcsolódóan, amelyeket szükséges mérlegelni a választást megelőzően"– hívta fel a figyelmet Ádám Endre, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Kevésbé szigorú felelősségi szabályok

Általános forgalmi adó tekintetében régóta van lehetőség csoportos adózást választani, azonban a kapcsolódó felelősségi szabályok, miszerint nemcsak az áfa csoport tagjait hanem a csoporton kívül maradó társaságokat is egyetemleges felelősség terheli a csoport áfa kötelezettségéért, sok vállalatcsoportot elriasztott az áfa csoport megalakításától. Ezzel szemben a csoportos társasági adózás esetében kevésbe szigorú felelősségi szabályok alkalmazandók, mivel csak a csoportban részt vevő társaságoknak áll fenn egyetemleges felelőssége a csoport társasági adó kötelezettségének teljesítéséért. Ezért különösen azon vállalatcsoportoknak érdemes mérlegelni a csoportos társasági adózás lehetőségét, amelyek már jelenleg is rendelkeznek áfa csoporttal.

"Ennek fényében meglepő tény, hogy az adóhivatal adatai szerint számos olyan vállalatcsoport van, amely az általános forgalmi adó tekintetében választotta a csoportos adózást, azonban társasági adózás vonatkozásában még nem élt a csoportos adózás lehetőségével" – tette hozzá Veszprémi István.

 

(Forrás: sikeresceg.co.hu, Deloitte/Fotó: pixabay.com)