Jump to content

Több mint 60 százalékkal több pénz került az automatákba

2019. 11. 28. 19:37

Az egyik legsikeresebb banki megoldás az ATM-es készpénzbefizetés: a K&H-nál ma már 10-ből 7 készpénzbefizetést az automaták intéznek. Az idén több mint 1 millió alkalommal, vagyis naponta átlagosan több mint 4300-szor használták az ügyfelek a befizető automatákat. A magyar piacon egyedülálló, legújabb fejlesztésnek köszönhetően ráadásul novembertől bármely K&H-s bankszámlára fizethetnek be pénzt, nem csak sajátjukra. A teljes magyar piacon hódítanak a befizető automaták: az idei első félévben 2,9 millió alkalommal 546 milliárd forint összegű befizetés történt, ami 57 és 61 százalékos éves növekedést jelent. 

Látványos karriert futnak a K&H befizetős automatái: az idén - január és szeptember vége között – 1,18 millió alkalommal összesen 381 milliárd forintot fizettek be ezeken keresztül az ügyfelek. Azaz naponta átlagosan több mint 4300-szor, tranzakciónként pedig átlagosan közel 321 000 forintot tettek be az automatákba.

A készpénzbefizetések 71 százaléka már az ATM-eken keresztül történik, azaz tízből hét tranzakciót az automatákon keresztül megy, szemben a 2015-ös 5 százalékos aránnyal, igaz, akkor csak 36 befizetős automatája volt a banknak, míg ma az országban összesen 217 olyan K&H-s ATM van, ami alkalmas a készpénzbefizetésre. A bank adatai szerint az ATM-es befizetések volumenének növekedésével párhuzamosan csökken a bankfiókokban a pénztári befizetések volumene.

Más számlára is lehet

A befizetős automaták népszerűsége miatt a K&H most még tovább fejlesztette azokat, 2019 novemberétől valamennyi berendezés érintős képernyőt kapott és Magyarországon egyedülálló módon elérhető az úgynevezett számlaválasztó funkció is. „A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a K&H ügyfelei bankkártyájuk segítségével ezentúl nemcsak a saját, hanem bármelyik K&H-nál vezetett folyószámlára, tartozzon az magánszemélyhez vagy vállalathoz be tud fizetni készpénzt az ATM-eken keresztül. Ehhez egyszerűen csak be kell írni az adott számlaszámot az érintőpanelek segítségével” - mondta Kuruc Péter, a K&H Bank hálózati támogatásának vezetője.

Túl az 500 milliárdon

Nem csak a K&H-nál, hanem a teljes magyar piacon is hódítanak a befizetős ATM-ek. Az idei első félévben a magyar bankkártyákkal belföldön összesen közel 2,9 millió alkalommal több mint 546 milliárd forintot fizettek be az automatákba. Ez azt jelenti, hogy az ATM-es befizetések száma éves összevetésben 57 százalékkal emelkedett 2018 első félévéhez képest, a befizetések összege pedig 61 százalékkal gyarapodott.

A K&H szakembere szerint az befizetős automaták sikere érthető, mert az egyik legegyszerűbb banki ügyletről van szó, az ATM-ekben ez a tranzakció bármikor - akár hétvégén is, 24 órán keresztül - elvégezhető. A készpénzbefizetések automatizálásával a K&H-s bankfiókokban dolgozóknak több idejük van a pénzügyi tanácsadásra, a bonyolultabb, például megtakarítási vagy hitelkonstrukciók bemutatására.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, K&H/Fotó: pixabay.com)