Jump to content

ITM-államtitkár: 2020-ban is a foglalkoztatás és a bérek növelése az egyik legfontosabb cél

2020. 01. 15. 11:28

A foglalkoztatás és a bérek növelése idén is a kormány legfontosabb céljai közé tartozik - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás elsősorban a gazdasági növekedésnek és az adócsökkentéseknek tulajdonítja a csaknem 7 éve tartó bérnövekedést, és arra számít, hogy idén az átlagkeresetek legalább 8-9 százalékkal emelkednek. Magyarország - mint fogalmazott - a foglakoztatásban is nagy utat tett meg 2010 óta, hiszen 3,7 millióról 4,5 millióra nőtt a munkát vállalók száma, több mint 808 ezerrel többen dolgoznak ma, miközben a munkanélküliség 12 százalékról 3,5 százalékra, az EU-s átlag mintegy felére esett. Ezen belül - mint mondta - harmadára csökkent a fiatalok munkanélkülisége, egyre több nő és kisgyermekes édesanya vállal munkát, továbbá csaknem két és félszeresére nőtt a megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása.

Az államtitkár az adók és a bürokrácia további csökkentését ígérte a vállalkozásoknak, hogy folytatni tudják a béremeléseket 2020-ban.

A bérkülönbségek csökkenését kiemelve megjegyezte, hogy 2010 előtt nőtt a kiskeresetűek bérhátránya a magasabb keresetűekhez képest, 2010 óta viszont az ő fizetésük emelkedik nagyobb ütemben. A minimálbér és a szakmunkás bérminimum - tette hozzá - több mint a kétszeresére nőtt, a minimálbér bővülése uniós összevetésben a negyedik legnagyobb mértékű. A családi adókedvezménnyel együtt a nettó keresetek 2010 és 2019 között 87 százalékkal emelkedtek - hangsúlyozta.

Béremelés várható a közszférában is, hiszen a szakdolgozói alapbér az egészségügyben januártól 14 százalékkal, novembertől pedig további 20 százalékkal, míg a szakképzésben dolgozó pedagógusok fizetése júliustól átlagosan 30 százalékkal nő. A kormány emellett folytatja a rendőrök és a katonák illetményemelését is, hiszen rajtuk múlik az ország biztonsága és a határok védelme - tette hozzá. Az intézkedés részleteit a kormány hamarosan véglegesíti.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)