Jump to content

Több mint 4,8 milliárd euró volt a tavalyi exporttöbblet

2020. 03. 04. 15:27

Az elmúlt évben az export euróban számolt értéke 3,9 százalékkal, az importé 4,8 százalékkal nőtt, az áruforgalmi mérlegtöbblet 4,855 milliárd euró volt, 665 millió euróval kevesebb az előző évinél – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az export 0,1 százalékponttal alacsonyabb növekedése miatt az aktívum 130 millió euróval csökkent az első becslésben közölthöz képest.

A gépek, szállítóesztközök exportja euróban 7,1 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 3,9 százalékkal szemben, az élelmiszerexport 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 1,8 százalékkal csökkent.

A kivitel tavalyi értéke 108,929 milliárd euró volt 4,075 milliárd euróval nagyobb az egy évvel korábbinál és harmadik éve haladta meg a 100 milliárd eurót.

Januárban 3,8 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Januárban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 3,7 százalékkal nőttek, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,9 százalékkal emelkedtek, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz mérten. Az exportértékesítés árai 3,8 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóiparban 4,6 százalékkal emelkedtek. A termelői árak összességében 3,8 százalékkal haladták meg a tavaly januárit.

A belföldi termelői árak emelkedése a decemberi 3,3 százalékról, az exportárak 1,9 százalékról gyorsultak fel. A múlt év utolsó hónapjában összességében 2,4 százalékos volt az ipari árak emelkedése.

Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok világpiaci árainak alakulása befolyásolta – fűzte hozzá a jelentés.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)