Jump to content

Jóval a várakozások felett nőtt a Richter árbevétele és nyeresége

2020. 05. 08. 09:25

Jóval az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége idén az első negyedévben, a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 29,1 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 34,6 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest, árbevétele pedig 16,3 százalékos emelkedéssel 141,4 milliárd forint lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közölt gyorsjelentés szerint.

A Portfolio.hu által készített elemzői konszenzus alapján az árbevétel 13 százalékkal 137,4 milliárd forintra emelkedhetett az idei első negyedévben, az elemzők mindegyike növekvő árbevételt várt 2019 azonos időszakával összehasonlítva. Az adózott eredmény esetében 6,1 százalékkal magasabb, 23,4 milliárd forintos profitot vetített előre a Portfolio által összeállított konszenzus mediánja.

A világjárvány hatásáról a jelentésben kiemelik: a vállalat tőkeerős, jelenleg semmilyen hitelállománnyal nem terhelt mérlege, amit folyamatosan pozitív egyenlegű pénzáramlás egészít ki, szilárd alapot biztosít a válság és az azt várhatóan követő gazdasági lassulás idejére egyaránt.

"Bár a gyógyszeripar általában kevésbé kitett a válsághelyzetek okozta nehézségeknek, a Covid-járvány valamennyi iparágat alaposan megrázta, ideértve a miénket is" - idézi a jelentés Orbán Gábor vezérigazgatót. Hozzátette: talpon maradásukat a bizalomra és együttműködésre épülő szervezeti kultúrának, a vertikálisan integrált üzleti modellnek, a földrajzi és terápiás diverzifikációnak, valamint a tőkeerős pozíciójuknak köszönhetik.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint a gyógyszergyártás árbevétele 19,5 százalékkal 116,5 milliárd forintra emelkedett csoportszinten. A kiemelt termékek árbevétele az átlagot meghaladó mértékben nőtt. Ezt a termelő egységekben végrehajtott kapacitásbővítés tette lehetővé, amihez hozzájárult a beszámolási időszak vége felé tapasztalt felvásárlási láz első hulláma is - írták.

Az első negyedévben Magyarország és Lengyelország kivételével a nőgyógyászati árbevétel valamennyi kiemelt piacon emelkedett, a szegmens bevétele csoportszinten 19,8 százalékkal 41,5 milliárd forintra nőtt. A nagy- és kiskereskedelmi szegmensben 11 százalékkal 28,9 milliárd forintra nőttek a bevételek idén az első negyedévben. A deviza árfolyamok változása szintén kedvezően hatott, 8,2 milliárd forinttal növelte a konszolidált árbevételt.

Az egy részvényre jutó nyereség 156 forint volt az első három hónapban, az előző évi 118 forint után.

Az üzleti tevékenység eredménye jelentősen, 46,5 százalékkal nőtt, 25,2 milliárd forint lett. Az üzemi eredményhányad 17,8 százalékot tett ki a bázisidőszakban elért 14,1 százalékkal szemben.

A csoport pénzügyi eredménye 5,7 milliárd forint nyereség volt, az előző év azonos időszaki 5,2 milliárd forinttal szemben.
A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki kereskedésben papírok árfolyama 20 forinttal, 0,30 százalékkal 6725 forintra emelkedett, forgalmuk 1,7 milliárd forintot ért el. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 7140 forint, a legalacsonyabb 4702 forint volt.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)