Jump to content

Májusban 2 százalékkal volt magasabb a kiskereskedelmi forgalom Csehországban, mint egy évvel korábban

2020. 07. 08. 13:00

Májusban éves szinten két százalékkal volt magasabb a kiskereskedelmi forgalom Csehországban, havi összehasonlításban a növekedés 11,2 százalékos volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában. Idén májusban két munkanappal volt több, mint egy éve.

A lakosság leginkább iparcikkeket vásárolt, kevesebbet költött az üzemanyagokra. "Csökkent az üzamanyagok és az élelmiszertermékek eladása, az iparcikkeké 2,6 százalékkal emelkedett" - jelentette ki Marie Boucková, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságírók előtt.

Növekedést mutattak ki az internetes üzletek és a háztartási cikkek eladásai is.

A munkanapeltérés beszámítása után májusban az iparcikkek eladása 6,1 százalékkal , az élelmiszereké pedig 0,4 százalékkal nőtt. Az üzemanyagok eladása 9,4 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - mutatott rá Boucková.

Az internetes üzletek és küldő szolgálatok fporgalma májusban több mint egyharmaddal nőtt.

A számítógépes és kommunikációs berendezések eladása egy százalékkal csökkent, a kultúrára és a sportra az emberek 1,9 százalékkal, gyógyszerekre és gyógyszeripari termékekre 9 százalékkal, a ruházatra és a lábbelikre egyaránt 21 százalékkal költöttek kevesebbet.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)