Jump to content

Milyen innováció segítheti a vállalkozásokat a válság leküzdésében?

2020. 08. 09. 21:00

Az innovációra való nyitottság alapjaiban határozta meg azt, hogy egy cég ki tud-e lábalni a válságból. A túlélésben nagy szerepe volt a technológiai újításoknak, az üzleti modell újragondolásának, valamint a menedzsment innovációnak. A K&H Bank ezért a K&H családi vállalatok kiválósági díjjal a vírusjárvány következtében alkalmazott újító megoldásokat is elismeri, a pályázatokat 2020. augusztus 31-ig lehet benyújtani.

A jelenlegi járványhelyzet alapjaiban alakítja át a gazdaságot és a vállalkozások működését. Nem egy rövid válságkezelésre, hanem egy alapvetően új látásmódra van szükség, amiben a változásokra, az egyedi megoldásokra nyitott vezetői hozzáállás kapja a főszerepet. A krízishelyzet ugyanis megmutatta, hogy a fennmaradáshoz elengedhetetlen innovációs lehetőségek alkalmazásánál nem feltétlenül az újonnan kifejlesztett technológiák bizonyutak hatékonynak, hanem sokkal inkább számított a nyitottság, az adaptációs készség a már meglévő innovációkra. Felismerve ennek a jelentőségét, a K&H családi vállalatok kiválósági díjra a cégek tavaly pályázhattak először innováció témában, idén pedig azokat a megoldásokat díjazzák, amelyek egyben a járvány leküzdésére is választ adtak. 

„A családi vállalatok rendkívül újítók, ha a saját szakmájukhoz kötődő fejlesztésekről, például gyártásbővítésről, értéklánc korszerűsítéséről van szó, azonban menedzsment innovációban – amely nem az alaptevékenységhez köthető területeket fedi le – gyengébb lábakon állnak. Ezek a nem termeléshez kapcsolódó fejlesztések azért meghatározóak, mert egy kedvező gazdasági környezetben a hatékonyabb cégvezetést támogatják, válsághelyzetben viszont a fennmaradást jelenthetik, hiszen a megfelelő döntések gyors meghozatalában játszanak szerepet. Egy jó vállalatirányítási és kontrolling rendszer lehetővé teszi, hogy a vezetők a döntéskor ne csak az érzéseikre hagyatkozzanak, hanem pontosan lássák cégük naprakész működési számait. Másik fontos lépés a céges folyamatok digitalizálása, a kommunikációs rendszerek használata és a távoli szerverelérés ugyanis a távmunka során is segíti a hatékony közös munkát” – hangsúlyozta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője. 

„Azt látjuk, hogy a válság leküzdéséhez kétfajta innováció volt a legfontosabb. Egyrészt a technológiai újítások, hiszen azok a digitális megoldások – például digitális kommunikációs rendszerek vagy robotok alkalmazása –,

amelyek normál körülmények között a hatékonyságot fokozzák, most alapfeltételei lettek a napi szintű működésnek. Másrészt az üzleti modell újragondolására is szükség volt. Azok a vállalkozások állhatnak tehát gyorsabban talpra és kezelhetnek könnyebben egy hasonló helyzetet, amelyek saját működésük fejlesztésébe invesztálnak, illetve képesek alkalmazni a technológia adta lehetőségeket. Ezeket a működő megoldásokat keressük most a K&H családi vállalatok kiválósági díj keretében, hogy az előremutató példákból más cégek is inspirációt nyerjenek” – tette hozzá Ékes Ákos.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, K&H/Fotó: pixabay.com)