Jump to content

Júniusban ismét megugrott a gyógyszerforgalom

2020. 08. 26. 08:27

Fogyóban a lakosságnál a márciusban felvásárolt gyógyszerállomány, az áprilisi és májusi csökkenés után júniusban újra növekedett a hazai patikák forgalma – írja keddi számában a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. adatai alapján.

Júniusban 44,1 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles, támogatott gyógyszerforgalma, ami 3,5 milliárd forinttal haladja meg a májusi volument – írta az üzleti napilap. A kiugró márciusi gyógyszerköltést, a közel 60 milliárd forintnyi forgalmat a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosság generálta.

Az a tény, hogy a júniusi fogyasztás nem ugrott megint a márciusi szintre, azt jelzi, hogy júniusra már nem jellemző az előrehozott vásárlás, illetve a gyógyszerfelhalmozás.

A Hiflylabs Zrt. kutatási adatai szerint 2020 első fél évének összesített forgalma 6,8 százalékkal meghaladja 2019 első hat hónapjának hasonló adatát, és a júniusi forgalom is 6,4 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakáénál, de már a normál szintre történő visszarendeződés látszik a gyógyszerköltési adatokból.

Az eladott vényköteles gyógyszerek dobozszáma is erre utal: 2020 júniusában 13,9 millió doboz támogatott, vényköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, ami 7,4 százalékos növekedés májushoz, és 4,5 százalékos növekedés a tavalyi hasonló hónaphoz viszonyítva, de a 2019-es összesített havi átlagnál 4,3 százalékkal alacsonyabb.

A forgalmat regionális szinten vizsgálva is a koronavírus-járvány ideiglenes hatása utáni visszarendeződés látszik, mégpedig az agglomerációs hatás csökkenésében. Az elmúlt három hónapban a fővárosi gyógyszerforgalom fokozatosan veszített országos súlyából a relatíve alacsony vásárlási volumen miatt, de júniusban már a legmagasabb növekedést produkálta.

Budapest területén júniusban 12,1 százalékkal több gyógyszer fogyott, mint májusban. Pest megye viszont alacsony számokat hozott, ami arra utal, hogy az agglomerációban élők egy része ismét a fővárosban bonyolítja le gyógyszervásárlásait.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, szeniormagazin.co.hu; hirado.hu /Fotó: pixabay.com)