Jump to content

Másképp rendezzük a számlát: egyre népszerűbb a mobilfizetés

2021. 01. 01. 15:39

Az európaiak fizetési szokásai látványos változáson mennek keresztül. A vásárlók egyértelműen az érintésmentes megoldásokat részesítik előnyben.

A Visa tapasztalatai szerint jelenleg a személyes fizetések 80 százaléka érintés nélkül történik Európába. Az elmozdulás már a globális járvány előtt látható volt, de a trend felgyorsult, amióta a koronavírus drámaian megváltoztatta az életünket.  

Egy másik változás is megfigyelhető: egyre többen fizetnek mobiltelefonnal. Egyes országokban már jelenleg is a mobilfizetések túlsúlyát tapasztaljuk. A kártyakibocsátó cég hat európai országban folytatott kutatása szerint átlagosan a fogyasztók 34%-a használ mobiltárcát, de Norvégiában ez az arány eléri a 84%-ot.

A mobiltárca használói fő okként a kényelmet jelölték meg. Ez talán nem meglepő, ha azt vesszük, hogy a mobil érintésmentesen, a fizikai kártya nélkül teszi lehetővé a vásárlás rendezését. Fontos előny ugyanakkor az is, hogy a mobiltelefonos fizetéseket a Visa token technológiája támogatja, amely alapvető szerepet tölt be a csalás elleni védelemben.

A felmérés arra is rámutatott, hogy sokan ma még nincsenek tisztában a mobilos megoldások minden előnyével. A mobiltárcát eddig még nem használók 72 százaléka nem tudta, hogy az okostelefonnal az internetes applikációkban történő vásárlások során is lehet fizetni, ami megkíméli a kártyabirtokosokat a kártyájuk előkeresésétől és az adatok begépelésétől.

Egyes országokban a növekedést korlátozhatja, hogy nem minden vállalkozás fogad el mobilfizetést. A Visa Untapped kezdeményezése részeként több partnerrel is együttműködve a kontinensen azon dolgozik, hogy növelje a technológiára nyitott kereskedők számát.

A Google-lel közösen pedig a héten jelentették be, hogy egyes kártyakibocsátókkal együttműködve kiterjesztik a Google Pay szolgáltatást, amely most újabb 10 európai országban vált elérhetővé, köztük Magyarországon is. Ez azt jelenti, hogy az androidos eszközzel rendelkező ügyfeleknek idehaza is lehetősége nyílik Visa-kártyájukkal ezt az egyszerű és biztonságos megoldást használni azon kibocsátóknál, akik erre már felkészültek.

A mostani bővüléssel jelenleg már Európa csaknem 30 országában élhetnek használhatják az ügyfelek a Visa és a Google érintésmentes fizetési technológiáit - írja az iotzona.hu.

(Forrás: sikeresceg.co.hu;iotzona.hu/Fotó: pixabay.com)