Jump to content

MNB: a saját adatok lekérése az adóslistáról díjmentes

2021. 03. 23. 13:00

A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni a referenciaadat-szolgáltatóknál, annak kiadásáért a bank vagy pénzügyi vállalkozás nem számíthat fel díjat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden.

Kiemelték: az adatok megismerésére az ügyfélnek saját hiteljelentést kell igényelnie bármelyik magyarországi referenciaadat-szolgáltatónál vagy a KHR-t működtető BISZ Zrt.-nél.

Referenciaadat-szolgáltatók a hazai pénzügyi, pénzforgalmi, illetve elektronikuspénz-kibocsátó intézmények, a biztosítók, befektetési vállalkozások és pénztárak, valamint a Diákhitel Központ és az adósságrendezésért felelős Családi Csődvédelmi Szolgálat.

A KHR-törvény alapján egyetlen referenciaadat-szolgáltató sem utasíthatja el a saját hiteljelentés iránti kérelem befogadását, és nem irányíthatja át a hozzájuk fordulókat más referenciaadat-szolgáltatóhoz vagy a BISZ Zrt.-hez. A beadott kérelmet legkésőbb 2 munkanapon belül továbbítani kell a BISZ Zrt. felé, amely 3 napon belül küldi vissza a kért adatokat. A referenciaadat-szolgáltató ezután 2 munkanapon belül zárt módon, kézbesítési bizonyítvánnyal feladott iratként vagy elektronikusan juttatja el a saját hiteljelentést a kérelmezőnek - összegezte az MNB.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, sikeresceg.co.hu;MTI/Fotó: pixabay.com)