Jump to content

Idén már a gyümölcstermelés körülbelül 50 százalékát érinti eddig fagykár

2021. 04. 20. 21:01

A gyümölcstermesztők a tavaly elszenvedett károkért több mint hat és fél milliárd forintnyi támogatást kaptak a kárenyhítési alapon keresztül. Az időjárás idén sem volt kegyes, a gyümölcstermelés mintegy 50 százalékár érintheti eddig fagykár. A szarvasmarha- és juhtartókhoz pedig 33 milliárd forint támogatás érkezett.

A kárenyhítési alap segítséget nyújt a fagykárt szenvedett gyümölcstermesztőknek. Az alap hatékonysága már bebizonyosodott, tavaly 27 ezer gyümölcsöst ért időjárási kár. Ezután idén márciusban 6 milliárd 560 millió forintnyi összeget fizettek ki a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdáknak. Az alap működéséről Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Tavaszi fagykárnak a mínusz két fok alatti hőmérséklet minősül, idén pedig több helyen mínusz tíz is előfordult. Eddig már hatszáz hektáron jelentettek fagykárt az idén, pedig május még előttünk van, ami gyakran fagyveszélyes időszaknak számít. Az államtitkár elmondása szerint főként nagyobb gyümölcstermelő tájainkon keletkeztek nagyobb károk, például Szabolcs, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében.

A termelői jelzések alapján a gyümölcstermelés 50 százaléka érintett lehet, de bizonyos területeken sajnos a 100 százaléka is.

Akik idén kárt szenvedtek, annak a kár keletkezése után 15 napja van ezt bejelenteni a kárenyhítési alapnak, de Feldman Zsolt kiemelte, hogy fontos, hogy novemberben pedig benyújtsák a kárigényt egész évre vonatkozóan, ez alapján térítik meg maradéktalanul a károkat a kárenyhítési alap szabályainak megfelelően.

De az Agrárminisztérium egy másik támogatásának kifizetése is mostanában történt meg, 33 milliárd forintnyi forrást juttattak a szarvasmarha- és juhtartóknak. „A célzott eszközökkel minden magyar nyer, így tudtuk kiszorítani az import tejet, jó minőségű magyar tejet ihatnak a magyar fogyasztók” – mondta az államtitkár a támogatással kapcsolatban, ugyanis 2010 óta 16 százalékkal nőtt a hazai tejtermelés.

 

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)