Jump to content

Lassult a harmadik negyedévben az amerikai gazdasági növekedés

2021. 10. 28. 21:53

A vártnál és az előző negyedévinél jóval kisebb lett a harmadik negyedévi GDP-növekedés az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése alapján.

A harmadik negyedévben a BEA első becslése szerint 2,0 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a második negyedévi 6,7 százalékos éves növekedés után. Elemzői várakozások 2,7 százalékos éves GDP-növekedést jeleztek előre a harmadik negyedévre.

A mostani harmadik negyedévi éves GDP-növekedés a legkisebb a 2020 második negyedévi 31,2 százalékos rekordnagyságú visszaesés óta.

A GDP-növekedés ütemének harmadik negyedévi lassulását a lakossági fogyasztás csökkenésére vezeti vissza a BEA. A fogyasztás csökkenése pedig a járványvédelmi korlátozások szigorítására vezethető vissza, ami miatt egyes szolgáltatások újraindítása is halasztást szenvedett. A harmadik negyedévben pedig már csökkentek a járványvédelmi intézkedések következményeinek az enyhítésére nyújtott lakossági és vállalati támogatások is.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)