Jump to content

Bankholding: magas a kkv-k beruházási kedve

2021. 12. 30. 13:38

Szinte minden második vállalkozás hajtott végre beruházást az elmúlt két évben - derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatásából, amelyet hétfőn küldtek el az MTI-nek.

A megkérdezett cégek 47 százalékának volt minimum 10 millió forint értékű a beruházása, 60 százaléknak 100 millió forint alatti, míg 14 százalékuknak több beruházása is volt a kutatás szerint.

A nagyobb árbevételű cégek több lehetőséget láttak a beruházásokban: a hárommilliárd forint feletti árbevételű vállalkozások kétharmada legalább egy, negyedük pedig több fejlesztést is végre tudott hajtani.

Az iparágakat tekintve az építőiparban tevékenykedő cégek voltak a legaktívabbak, 52 százalékuk legalább egy, míg 17 százalékuk több beruházásba is belevágott. Második helyen az ipari ágazat végzett, a cégek 39 százaléka hajtott végre legalább egy, 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben, míg ebben a szektorban a cégek több mint negyede több bővítést is végzett. Mivel a megváltozott gazdasági helyzet leginkább a kereskedelmi és a szolgáltatási szektorokat érintette, így a szolgáltatók 61, míg a kereskedő vállalkozások 67 százaléka nem hajtott végre érdemi fejlesztést a felmérés szerint.

A felmérésben részt vevők a legfőbb üzleti célként a kapacitásbővítést, a régi gépek, eszközök cseréjét, valamint a technológiai fejlesztést jelölték meg. A beruházások ötödénél ugyanakkor a tevékenység, termékportfólió bővítése is szerepelt a válaszok között, 14 százalék pedig kifejezetten új termék, vagy szolgáltatás bevezetését célozta meg. Az energiahatékonyság javítása cél volt majdnem minden ötödik beruházásnál.

A megkérdezettek döntő többsége (82 százalék) saját tőkét is felhasznált a beruházások finanszírozásra, egyötödét államilag támogatott hitelből vagy állami pályázatokból fedezték, míg piaci kamatozású hitel a beruházások mindössze 8 százalékánál volt szükséges.

Kitértek arra, hogy a Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesített kkv-hitelállománya közel 700 milliárd forint, amely a piac több mint hatodát fedi le. A három bank több mint 25 ezer kkv-ügyfél számára biztosít a saját tagbanki termékek mellett olyan kedvező állami konstrukciókat, mint a Széchenyi Kártya Program vagy az EXIM Kárenyhítő program. A Magyar Bankholdinghoz tartozó pénzintézetek a szeptember végén lezárult NHP Hajrá! Programban több mint 26 ezer ügylet révén közel 900 milliárd forintot, a július 1. óta elérhető Széchenyi Kártya GO! Programban közel 14 ezer hitelügylettel 355 milliárd forintot, míg az exportösztönző EXIM Kárenyhítő Programban több mint 110 milliárd forintot juttattak a vállalkozások részére.

A Magyar Bankholding, valamint az NMS Hungary kutatása a legalább 300 millió forint éves árbevétellel rendelkező vállalkozások megvalósult beruházásainak alakulását vizsgálta, 2021 őszén, közel ötszáz cég részvételével.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)