Jump to content

Harmadik születésnapját ünnepli az 1865 milliárdos szuperhitel

2022. 08. 31. 14:54

3. születésnapjához érkezett idén júliusban a gyermekvállalás ösztönzését célzó, rendkívül kedvező feltételekkel elérhető, államilag támogatott kölcsön, a babaváró hitel, amelyből a teljes magyar piacon összesen 1865 milliárd forint került az érintettekhez. A K&H babavárósok átlagosan 9,9 millió forintos, azaz majdnem a maximális 10 milliós hitelösszeget igényelték, a pénzintézet jelenleg több mint 20 ezer babavárós szerződést kezel. Ezen belül 12 ezer már biztosan kamatmentes lesz a teljes futamidőre. 

Három évvel ezelőtt, 2019 júliusában indult el az egyik legjobb feltételekkel elérhető államilag támogatott kölcsön, a babaváró hitel. A gyermekvállalás ösztönzését célzó konstrukció maximális összege 10 millió forint, a maximális törlesztőrészlet pedig havi 50 ezer forint. A hitel kamatmentes amennyiben 5 éven belül születik egy gyermek a családban, a második gyermeknél az aktuális tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek esetén a teljes összeget átvállalja az állam. Nem csoda, hogy a kiemelkedően kedvező kritériumok miatt jelentős összegben igényelték ezt a hitelt a házaspárok - derül ki a K&H összeállításából. 

Több mint 20 ezer igénylő

Az indulás óta eltelt három évben 2019 júliusától 2022 június végéig összesen a teljes magyar piacon 1865 milliárd forint értékben vettek fel babavárót az érintettek a hivatalos jegybanki adatok szerint. 

A K&H jelenleg 20 ezer babavárós szerződést kezel, havi szinten átlagosan 400-600 igénylés érkezik a pénzintézethez. „A hitelfelvevők “kimaxolták” a lehetőséget, az átlagos hitelösszeg ugyanis 9,9 millió forintot tett ki, ez alig marad el a 10 millió forintos plafontól. „Több mint 12 ezer K&H babaváró kölcsön az első gyermek érkezése miatt már biztosan kamatmentes lesz a teljes futamidőre, 921 esetben pedig az aktuális tartozás 30 százalékát az állam előtörlesztette a második gyermek érkezése miatt. Sőt olyan ügyfelek is vannak, ahol már meg is szűnt a hitel a harmadik gyermek érkezésének köszönhetően” - mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője. A jelenlegi kilátások - a hivatalos kormányzati kommunikáció - alapján 2023-ban is elérhető lesz a babaváró kölcsön. A babaváró egyébként ma már nagyon könnyen elérhető: a K&H a digitális megoldásokat folyamatosan fejlesztve újszerű hitelezési folyamatot biztosít az érintetteknek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a babaváróra jogosult igénylők a szerződéskötésig otthonról intézhetik a hiteligényléshez szükséges lépéseket.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, K&H/Fotó: pixabay.com)