Jump to content

Idén 650 ezer forintra emelkedik a Szép-kártya kedvezményes kerete

2023. 06. 22. 14:57

Újabb gazdaságvédelmi intézkedést vezet be a kormány, az idén 650 ezer forintra emelkedik a Széchenyi Pihenő Kártya kedvezményes kerete – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók rendkívüli károkat okoznak a gazdaságban. Ebben a nehéz helyzetben is meg kell védeni a családokat, a munkahelyeket, meg kell őrizni a gazdasági növekedést, el kell kerülni a recessziót – tették hozzá, emlékeztetve, hogy a Brüsszel által kikényszerített rossz döntések ellensúlyozása érdekében a kormány gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el.

Egyes szektorokban júliustól áramár-plafon lép életbe, a gyógyszerforgalmazó cégek leírhatják az extraprofitadójuk felét, valamint átmenetileg kibővül a Széchenyi Pihenő Kártya rendszere.

A kormány döntése értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi kereten felül a Szép-kártyára egyszeri, legfeljebb 200 ezer forintos összeget utalhatnak, amely béren kívüli juttatásnak minősül. Az intézkedésnek köszönhetően 2023-ban 650 ezer forintra emelkedik a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege.

A kormány arról is döntést hozott, hogy átmeneti jelleggel 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a Szép-kártyákon így rendelkezésre álló összegeket a családok belátásuk szerint hidegélelmiszerek vásárlására (a szabályozás az alkoholtartalmú folyadékokra, valamint a dohány- és feldolgozott dohánypótló termékre nem vonatkozik) is felhasználhatják, hasonlóan a 2022. február 1. és 2022. július 1. közötti időszakhoz. Ezt követően a jelenleg is érvényes szabályok szerint lesz lehetőség a Szép-kártya keretek elköltésére.

A GFM felhívja a figyelmet, hogy 2023. január 1-jétől kezdődően a Szép-kártyákon minden beérkező utalás egy zseben, azaz egy összevont számlán jelenik meg.

A kedvezményes adózás mellett jóváírt összegek vonatkozásában változatlanul él az a szabály, hogy a legalább egy év alatt fel nem használt, „bennragadt” összeg után (március 20-án és szeptember 20-án) egyszeri 15 százalékos díj kerül felszámításra – emelték ki. Jelenleg a Szép-kártyákon mintegy 120 milliárd forint áll rendelkezésre.

A tárca közleménye szerint a kormánynak minden eszközzel élnie kell, ami lendületet visz a gazdaságba, hogy meg tudja őrizni a munkahelyeket és a gazdasági növekedést. A kormány által elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv jelentősen támogatja a vállalkozások versenyképességének megerősítését – tették hozzá.

A SZÉP-kártya keretének megemelése, valamint a felhasználás kibővítése számottevően növeli a családok vásárlóerejét, amely olyan időszakokban jelenthet majd segítséget, mint az iskolakezdés vagy a karácsonyi bevásárlás. Az intézkedés növeli a fogyasztást, ösztönzi a beruházásokat, segíti az élelmiszeripart, végső soron pedig hozzájárul a GDP növekedéséhez – olvasható a GFM közleményében.

(Forrás: sikeresceg.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)