Jump to content

Fitch: a vártnál jobbak a világgazdasági kilátások

2023. 06. 23. 09:29

A világgazdaság aktivitása a vártnál élénkebb, különösen a feltörekvő térségben, így a globális növekedés is valószínűleg gyorsabb lesz a korábbi előrejelzéseknél - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott friss negyedéves előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az előző, márciusi globális prognózisában szereplő 2 százalékról 2,4 százalékra emelte a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) idei egész évi bővülésére szóló becslését.

A Fitch hangsúlyozta, hogy a globális átlagon belül a feltörekvő gazdaságok teljesítményére adott előrejelzését emelte a legnagyobb mértékben, mivel e térség eddig beérkezett aktivitási adatai sokkal erőteljesebbek a vártnál.

A cég ebben az országcsoportban - Kína nélkül számolva - 2,9 százalékos átlagos GDP-növekedést vár a korábbi előrejelzésében szereplő 2 százalék helyett.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a feltörekvő térségen belül Oroszország, India, Brazília és Mexikó egyaránt számottevő gazdasági javulást mutat.

A Fitch Ratings londoni elemzői a kínai gazdaság idei növekedésére szóló prognózisukat 5,2 százalékról 5,6 százalékra javították, tekintettel arra, hogy Kínában a vártnál gyorsabb kilábalás kezdődött a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások feloldása óta.

Az amerikai gazdaság teljesítményének idei növekedésére kidolgozott előrejelzését a Fitch 1 százalékról 1,2 százalékra emelte, azzal az indokkal, hogy a fogyasztási és a munkahelyteremtési lendület változatlanul robusztus.
A cég ugyanakkor továbbra is azzal számol, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikájának szigorítása enyhe recesszióba sodorja az amerikai gazdaságot 2023 utolsó és 2024 első negyedévében. A Fitch ennek figyelembevételével az általa eddig valószínűsített 0,8 százalékról 0,5 százalékra csökkentette az amerikai hazai össztermék jövő évi növekedésére szóló prognózisát.

A Fitch Ratings csütörtökön bemutatott globális helyzetértékelése hangsúlyozza, hogy az orosz gazdaság a cég által korábban vártnál sokkal erőteljesebb teljesítményt nyújtott: az idei első negyedévben az orosz GDP-érték 1,8 százalékkal csökkent a Fitch előző előrejelzésében valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés helyett.

A lendület a hitelminősítő szerint kitartott a második negyedévben is: erre vall, hogy az orosz gazdaság feldolgozóipari és szolgáltatási ágazatának aktivitását mérő beszerzésimenedzser-indexek egyaránt az élénkülést jelző tartományban járnak, sőt meghaladják az Ukrajna elleni invázió előtt mért szinteket.

Az orosz üzleti és fogyasztói bizalmi indexek is javulnak, emellett növekedésnek indult a jelzálog- és nem jelzálogjellegű hitelek kihelyezése - áll a Fitch előrejelzésében.
A Fitch elemzői mindezt egybevetve arra számítanak, hogy az orosz GDP-érték az idén 0,4 százalékkal növekszik a cég előző prognózisában valószínűsített 1,4 százalékos visszaesés helyett.

A Fitch Ratings 2024-re 1,4 százalékos, 2025-re 1,5 százalékos növekedést vár az orosz gazdaságban.
A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt a véleményét, hogy a nemzetközi szankciók és a jelentős szerkezeti változások középtávon hátráltatják az orosz gazdaság potenciális növekedését, miközben a helyi üzleti vállalkozásoknak újjá kell építeniük beszállítói hálózataikat és nemzetközi üzleti kapcsolatrendszerüket.
Az euróövezetben a Fitch Ratings az idén 0,8, jövőre 1,4, 2025-ben 1,7 százalékos gazdasági növekedést vár. A hitelminősítő ezeket az előrejelzéseket nem módosította.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)