Jump to content

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban augusztusban

2023. 09. 29. 16:23

Az elemzői várakozásokkal összhangban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban augusztusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.

A személyi jövedelmek az elemzői várakozásokkal összhangban 0,4 százalékkal emelkedtek augusztusban az előző havihoz képest, a 0,2 százalékos júliusi bővülés után.

A személyes kiadások a piac által vártnak megfelelően 0,4 százalékkal emelkedtek az előző havival összevetve. Júliusban 0,9 százalékos volt a növekedés havi bázison.

Augusztusban a szolgáltatásokon belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben a lakhatásra, a közlekedési szolgáltatásokra, valamint az egészségügyi ellátásra fordított kiadások járultak hozzá. Az árucikkeken belül a növekedéshez az üzemanyagokra és kenőanyagokra fordított kiadások járultak hozzá a legnagyobb mértékben a magasabb árak miatt.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) - az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása - az elemzők által várt 0,5 százalék helyett 0,4 százalékkal nőtt augusztusban havi összevetésben a júliusi 0,2 százalékos növekedés után.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe augusztusban éves összevetésben a várakozásokkal megegyezően 3,5 százalékkal nőtt az előző havi 3,4 százalékos emelkedést követően.

Az elemzők által szintén kiemelt figyelemmel kísért személyes fogyasztási kiadások gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magárindexe az elemzői várakozásokban szereplő és az előző havi 0,2 százalék után 0,1 százalékkal, 2020 novembere óta a legkisebb mértékben emelkedett havi szinten augusztusban.

A személyes fogyasztási kiadások magárindexe éves összevetésben a várttal összhangban 3,9 százalékkal, 2021 májusa óta a leglassabb ütemben nőtt az év nyolcadik hónapjában az előző havi 4,3 százalék után.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)