Jump to content

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése szeptemberben

2023. 10. 04. 16:32

Az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése az előzetesen közöltnél is jelentősebben lassult szeptemberben a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett végleges értékei szerint.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI szeptemberre vonatkozó végleges értéke kéthavi csúcsra, 47,2 pontra javult szeptemberben az előzetesen közölt 47,1 pont helyett, az augusztusi 46,7 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A szolgáltatóipari BMI ugyancsak kéthavi csúcsra, 48,7 pontra javult. Augusztusban 47,9 ponton állt, ami 30 havi mélypont volt, a mutató ezzel akkor az idén először került a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50 pont alá. Az előzetes becslésben gyengébb adat, 48,4 pont szerepelt. Elemzők szerint kedvező jel, hogy a szolgáltató ágazatban gyorsabb ütemben növelték a létszámot, mint augusztusban. A foglalkoztatási index 50,4 pontról 51,5 pontra emelkedett.

Az S&P Global feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) hétfőn ismertetett végleges értéke szeptemberben 43,4 pontra csökkent az augusztusi 43,5 pontról.

S&P Global Market Intelligence elemzői szerint az euróövezet GDP-je várhatóan zsugorodott a szeptember végével záródott harmadik negyedévben, szeptemberben a kereslet a leggyorsabb ütemben esett az elmúlt csaknem három évben, mivel az eladósodott fogyasztók visszafogták a költekezést a növekvő hitelköltségek és a magasabb árak miatt. Az összkeresletet követő index az augusztusi 44,6 pontról 44,4 pontra süllyedt szeptemberben, 2020 novembere óta legalacsonyabb szintre esett.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)