Jump to content

AM: 7,4 milliárd forint visszatérítés érkezik a termelőkhöz

2023. 10. 06. 16:39

2023. október 6-án a Magyar Államkincstár megkezdi a korábban az uniós szintű krízistartalék feltöltése céljából elvont, de ott fel nem használt 7,4 milliárd forintnyi összeg visszatérítését több mint 70 ezer termelő részére - közölte szerdán az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM).

A közleményben azt írják: a korábbi évek gyakorlatát követve, tavaly is uniós szintű tartalékot kellett képezni a mezőgazdasági piacokat érintő súlyos válságok kezelésére. Ezt a forrást minden évben a közvetlen támogatások terhére, az úgynevezett pénzügyi fegyelem mechanizmusával biztosította az Európai Bizottság. Ezt a mechanizmust 2022-ben is az egy termelőre eső összes közvetlen kifizetés 2000 eurót meghaladó összegére kellett alkalmazni. Az uniós előírások alapján a gazdálkodóktól elvont, de fel nem használt összegeket vissza kell fizetni az érintettek részére.

A Magyar Államkincstár október 6-án kezdi meg az összegek utalását több mint 70 ezer termelőnek. A visszatérítés teljes összege mintegy 7,4 milliárd forint - teszik hozzá.

Az AM szerint a gazdálkodók idén is számos további jogcímen számíthatnak kifizetésekre, hiszen október közepén megindul a 2023-ban benyújtott egységes kérelmek utáni előlegek utalása.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)