Jump to content

Februárban a kiskereskedelmi forgalom 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva

2024. 04. 05. 13:01

Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,6, naptárhatástól (és szökőnaphatástól) megtisztítva 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint - tette hozzá a KSH.
Január-februárban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Februárban az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,1 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,8 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 2,8, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,3, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 10, a használtcikk-üzletekben 13 százalékkal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,0 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,9 százalékkal nagyobb lett.
A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13 százalékkal nőttek.
Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1395 milliárd forintot ért el az év második hónapjában.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-februárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,2 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés volumene.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)